Hlavní obsah

Středočeské ANO navrhlo náhradu za Jermanovou. Věří, že teď už uspěje

Foto: twitter.com/JermanovaStKraj

Původně do čela kontrolního výboru v krajském zastupitelstvu navrhlo hnutí ANO končící hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou.

Reklama

Do čela kontrolního výboru v krajském zastupitelstvu navrhlo hnutí ANO nově Roberta Bezděka. Původně měla funkci převzít končící hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová, ta se ale po kritice rozhodla o post neucházet.

Článek

Středočeské hnutí ANO věří, že s novým kandidátem na předsedu kontrolního výboru uspěje. Původně do čela tohoto orgánu v krajském zastupitelstvu navrhlo končící hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou, ta se ale po kritice rozhodla o funkci neucházet. Novým kandidátem, kterého ve čtvrtek schválil zastupitelský klub ANO, je dosavadní radní pro zdravotnictví Robert Bezděk.

„Je to renomovaný právník a zkušený radní, který je zárukou toho, že kontrolní výbor bude pracovat jednak zákonně, ale také tvrdě,“ řekl dnes ČTK první místopředseda krajské organizace ANO Martin Herman.

Placená funkce v čele kontrolního výboru náleží podle nepsaných dohod opozici. Zástupci budoucí koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců pro Středočeský kraj nominaci dosavadní hejtmanky kritizovali a upozorňovali, že nemusí být zvolena. Pokorná Jermanová poté oznámila, že do čela výboru nebude kandidovat a chce být jeho řadovou členkou.

Podle Hermana by Bezděka měli zvolit na pondělním ustavujícím jednání zastupitelstva. „Sešel jsem se se všemi předsedy zbývajících zastupitelských klubů a každý z nich mi potvrdil, že naše další volba nebude procházet kádrováním a bude respektována,“ uvedl Herman.

Budoucí statutární zástupce hejtmanky Martin Kupka (ODS) ČTK řekl, že za něj to určitě platí. Výběr Bezděka nechtěl komentovat, podle něj jde o záležitost ANO. „Varianta doktora Bezděka jako předsedy kontrolního výboru mě vlastně ani nijak nepřekvapuje a nemám nutkání to komentovat,“ uvedl.

Zástupci ODS před dvěma lety neúspěšně navrhovali Bezděkovo odvolání kvůli kauze bývalého generálního sekretáře Asociace středočeských nemocnic Zbyňka Chotěborského, který byl označován za přímluvce stíhaného podnikatele Tomáše Horáčka. Chotěborský sice nebyl vybrán do funkce za Bezděkova působení, opozice ale Bezděkovi připisovala politickou odpovědnost za kroky tehdejší koalice. „Ale tohle asi není důvod, abychom volbu předsedy kontrolního výboru zpochybňovali,“ dodal Kupka.

Kromě Bezděka a Pokorné Jermanové chce za ANO v kontrolním výboru zasednout například dosavadní radní pro majetek Josef Řihák, který není z ANO, ale z ČSSD. Sociální demokraté se stejně jako komunisté do nového zastupitelstva nedostali.

„Je to bývalý hejtman a má velké politické zkušenosti. Chceme využít jeho znalosti a přehled. Byli bychom hloupí, kdybychom vybírali jen podle toho, kdo je náš a kdo není náš,“ řekl k nominaci Řiháka Herman. Připomněl také, že Řihák v minulosti výboru i předsedal. Do komise pro majetek ANO zase navrhuje bývalého krajského radního pro tuto oblast za KSČM Pavla Hubeného.

Reklama

Doporučované