Hlavní obsah

Středočeské ANO tvrdí, že se do Babišovy kauzy snažili zasáhnout politici

Tisková konference středočeské buňky hnutí ANO.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda hnutí ANO a premiér je podezřelý ze střetu zájmů kvůli vlastnictví médií.

Článek

Klub středočeských zastupitelů za ANO trvá na tom, že se někteří politici snažili ovlivňovat rozhodnutí krajských úředníků v kauze podezření ze střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Předseda klubu Martin Herman na dnešní tiskové konferenci odmítl tvrzení zástupců STAN, že šlo o politickou diskusi.

Zastupitelé za STAN na posledním jednání krajského zastupitelstva navrhovali, aby případ kvůli možné podjatosti převzal některý ze sousedních úřadů, například v Praze. Poukazovali na to, že ve středních Čechách vládne Babišovo ANO. Podle ANO se tím dopustili ovlivňování úředníků, STAN to odmítají.

Předseda středočeské organizace STAN Věslav Michalik tvrdí, že je potřeba odlišit ovlivňování úředníků a politickou diskusi. „I politická diskuse vytváří tlak na úředníky. Nechápu tenhle argument, že pokud je něco řečeno v rámci politické diskuse, že to není tlak,“ prohlásil dnes Herman. Úředníci jsou podle něj profesionálové a politici by se měli držet zpátky s komentáři.

Premiér čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert, který dal v únoru 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Černošický úřad mu v lednu za přestupek v podobě střetu zájmů uložil pokutu, podle deníku Právo šlo o 200.000 korun. Babiš se odvolal, případem se tak zabývali krajští úředníci. Rozhodnutí černošické radnice zrušili a věc vrátili k novému projednání.

Herman na dotaz novinářů uvedl, že zastupitelé za ANO nebudou žádat Babiše, aby spis týkající se jeho údajného střetu zájmů zveřejnil. S premiérem se kvůli tomu nesetkali a tyto otázky s ním neřešili. „Jsme politická reprezentace Středočeského kraje a my se od těchhle věcí držíme zpátky,“ řekl. Hejtmančin náměstek pro finance Gabriel Kovács (ANO) dodal, že toto téma regionální samosprávě nepřísluší.

Reklama

Doporučované