Hlavní obsah

Středočeský kraj chce zřídit fond na podporu obecního bydlení

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Středočeský kraj chce zřídit fond na podporu obecního bydlení. Obce by z něj mohly čerpat peníze na výstavbu sociálních bytů nebo dostupných bytů pro nájemníky bez omezení.

Článek

„Ve fondu bude pro začátek 20 milionů korun, o jeho zřízení budou 29. března rozhodovat zastupitelé,“ informovala Helena Frintová z krajského úřadu.

Hejtmančin náměstek pro finance Věslav Michalik připomněl, že dostupné bydlení je stále větším problémem, zejména pro mladé lidi. Velmi vysoké ceny bytů a nájmů jsou nejen v Praze, ale také ve velké části Středočeského kraje.

Kraj chce proto přimět obce, aby stavěly dostupné obecní byty a pomohly zejména mladým rodinám při řešení jejich bytových potřeb za přijatelné nájemné. „Chceme motivovat obce, aby stavěly obecní byty, které jsou dostupné. Nehovoříme jenom o sociálních bytech,“ dodal Michalik.

Finanční pomoc kraje půjde na pořízení sociálních bytů, sociálních domů nebo sociálních bytů ve smíšeném domě prostřednictvím investiční dotace nebo na pořízení dostupných bytů, dostupných domů nebo dostupných bytů ve smíšeném domě prostřednictvím zvýhodněného úvěru. Dostupné byty budou určeny pro nájemníky bez omezení za místně obvyklé nájemné.

Podpora kraje bude mít formu daru. Maximální výše bude 4000 korun na metr čtvereční celkových podlahových ploch nově budovaných bytů, přičemž musí být splněna podmínka minimální spoluúčasti žadatele na financování projektu ve výši 15 procent celkových uznatelných nákladů projektu.

Kraj letos otevírá tři nové fondy, kromě fondu na podporu bydlení je to ještě fond na podporu obecních participačních rozpočtů, který nahrazuje zrušený krajský participativní rozpočet, a fond na podporu výstavby cyklostezek.

Reklama

Doporučované