Hlavní obsah

Středočeský kraj vyhověl Babišovu odvolání, kauzu střetu zájmů vrátil zpět

Jelikož krajský soud případ vrátil zpět, tak nejspíš nesouhlasí s právním výkladem úředníků z Černošic.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Pokuta 200 tisíc korun pro premiéra Andreje Babiše neplatí. Středočeský kraj vrátil případ zpět Městskému úřadu v Černošicích.

Článek

Středočeský kraj rozhodl v kauze střetu zájmů premiéra Andreje Babiše.

Vyhověl jeho odvolání a vrátil případ zpět Městskému úřadu v Černošicích. Ten dal původně Babišovi za porušení zákona pokutu 200 tisíc korun. Jenže premiér se proti rozhodnutí odvolal a pokuta v současné době neplatí.

„Krajský úřad Středočeského kraje věc vrátil k dalšímu projednání Městskému úřadu Černošice. Tím je řízení o odvolání vedené krajským úřadem pro tuto chvíli ukončeno,“ uvedl ředitel krajského úřadu Jiří Holub.

Podle Českého rozhlasu Babiš během své cesty v Bruselu uvedl, že je přesvědčen, že ve finále tento spor vyhraje.

Loni v listopadu úředníci z Černošic napsali, že Babiš je podezřelý z porušení zákona tím, že je podle nich stále ovládající osobou ve společnostech Londa, Stanice O a vydavatelství MAFRA. Ty mimo jiné provozují vysílání Rádia Impuls, televizní stanice Óčko nebo několik novinových titulů.

Středočeský kraj – jak ve čtvrtek napsal na svém webu Městský úřad v Černošicích – uvedl do svého rozhodnutí svůj názor na to, zda Babiš zmíněné firmy ovládá.

Jelikož případ vrátil zpět, tak nejspíše nesouhlasí s právním výkladem úředníků z Černošic. A tedy podle názoru Středočeského kraje Babiš zákon zřejmě neporušuje.

Úředníci z Černošic budou nyní dokument Středočeského kraje, který má 19 stran, dále studovat. Nové rozhodnutí by mělo padnout maximálně do 90 dnů.

Jaký má premiér Andrej Babiš názor na svůj údajný střet zájmů?Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Opoziční krajští zastupitelé za STAN navrhovali, aby případ kvůli možné podjatosti převzal některý ze sousedních úřadů, například v Praze. Poukazovali na to, že ve středních Čechách vládne Babišovo hnutí ANO.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová to označila za úsměvné. Připomněla, že pražskou radnici vede Pirátská strana, která krajský úřad v souvislosti s Babišovou kauzou kritizovala.

Piráti upozorňovali na nedávnou reorganizaci středočeského krajského úřadu, která podle nich vyvolává pochybnosti kolem rozhodování úředníků. Odbor správních agend, který měl případ řešit, byl začleněn do odboru legislativně právního.

Ředitel krajského úřadu Holub jakoukoliv účelovost odmítl. Reorganizace se podle něj začala chystat už loni a s kauzou nesouvisí. Příslušní úředníci podle něj nebyli přesunuti jinam ani propuštěni a jejich kompetence zůstaly stejné.

Premiér se ve správním řízení hájí tím, že holding vložil do svěřenského fondu a tím splnil povinnosti dané zákonem o střetu zájmů. Podnět odeslala loni v srpnu do Černošic Transparency International ČR. Radnice v Černošicích je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, v nichž premiér žije.

Reklama

Doporučované