Hlavní obsah

Středočeský kraj upustil od výstavby domova pro seniory v Dobříši

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Důvodem je skutečnost, že ve městě chystá podobný projekt soukromý investor. Nový domov pro seniory chce hejtmanství postavit jinde, nedostatek pobytových míst je hlavně na Kolínsku.

Článek

Stavbu domova v Dobříši začalo připravovat bývalé vedení kraje. Když ale hejtmanství začalo komunikovat s městem a prověřovat vybrané území, zjistilo, že ve městě se už připravuje stavba jiného zařízení.

Starosta Pavel Svoboda (Pro Dobříš) řekl, že jde o soukromý projekt Domov Alzheimer. „Získali pozemek od rodiny Colloredo-Mansfeldů uprostřed města mezi současným domovem seniorů a gymnáziem. Je tam veliká louka a na ní by měl vzniknout Domov Alzheimer. My to podporujeme, dává nám to smysl,“ uvedl Svoboda. Poukázal na to, že soukromý domov bude nedaleko polikliniky. Naproti tomu krajské zařízení mělo stát u závodu Doosan Bobcat EMEA na výrobu stavebních strojů, tedy až u dálnice D4.

Krajský domov měl mít kapacitu 100 až 150 míst, náklady hejtmanství odhadovalo na více než 200 milionů korun. Podle Hrabánka ale již kraj nemá důvod v Dobříši stavět další zařízení a zvyšovat tak konkurenci. Vybuduje ho proto jinde. „Mapujeme potřebnost v jednotlivých lokalitách a potom vyhodnotíme místa, která jsou na tom nejhůře,“ dodal krajský radní pro sociální věci Martin Hrabánek (ODS). Podle něj je pravděpodobné, že nové zařízení vznikne na Kolínsku.

Reklama

Doporučované