Hlavní obsah

Středočeský kraj zřídil nový fond na rozvoj cyklotras

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Středočeské obce a sdružení mohou čerpat peníze z nového fondu na rozvoj cyklotras.

Článek

K dispozici je v něm 18,5 milionu korun, hejtmanství chce podpořit hlavně stavby v koridorech dálkových páteřních cyklotras, jež budou financovány i z jiných veřejných zdrojů. O zřízení nového programu dnes rozhodli krajští zastupitelé.

Opozice za ANO se zřízením nového fondu nesouhlasila a zdržela se hlasování. „Domníváme se, že vytváření dalších fondů nepatří ke koncepčním řešením,“ uvedl zastupitel za ANO Robert Bezděk. Dosavadní fondy podle něj nebyly naplněny, kraj navíc musí počítat s krácením příjmů. Hejtmančin náměstek pro finance Věslav Michalik (STAN) uvedl, že ho námitky ANO nepřekvapily, protože hnutí ANO podle něj v minulém volebním období výstavbu cyklostezek nepodporovalo.

Program bude vyhlášen v dubnu. Termín pro podávání žádostí je od 10. května do 30. července. Z fondu bude možné financovat výstavbu cyklistické infrastruktury na dálkových páteřních trasách, na vybraných páteřních regionálních trasách a na cyklotrasách spojujících Prahu a Středočeský kraj.

Hejtmanství chce podpořit hlavně stavby v koridorech dálkových páteřních cyklotras. V těchto případech budou mít žadatelé možnost získat od kraje maximální dotaci, a to ve výši vlastního podílu na celkových uznatelných nákladech projektu, jenž bude podpořen i z jiného veřejného zdroje.

Půjde o páteřní cyklotrasy z Prahy přes Kouřim, Kutnou Horu a Čáslav do Ronova nad Doubravou, Labskou stezku, cyklotrasu z Prahy přes Beroun do Plzně, Vltavskou cyklistickou cestu, cyklotrasu Greenway Praha - Vídeň a Greenway Jizera, Sázavskou cyklotrasu a Greenway Berounka Střela.

Reklama

Doporučované