Hlavní obsah

Středočeský sněm ANO zvolil za lídra Babiše, exhejtmanka bude trojkou

Foto: hnutí ANO

Andrej Babiš.

Reklama

Středočeský krajský sněm zvolil svého lídra. Bude jím Andrej Babiš. Rozhodující slovo však bude mít ještě sám premiér. Ten koketuje i s možnou kandidaturou v Ústí nad Labem.

Článek

Středočeské hnutí ANO si odhlasovalo kandidátku pro letošní podzimní sněmovní volby. Stejně jako před čtyřmi lety ji povede premiér Andrej Babiš. Záda mu budou krýt poslanec a lékař Julius Špičák a někdejší hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. Tak podle informací Seznam Zpráv rozhodl sobotní krajský sněm.

Definitivní podoba kandidátky však bude jasná až při jejím podání v letních měsících. Babišův PR tým totiž koketuje i s myšlenkou postavit ho jako jedničku v Ústeckém kraji, kde by se přímo střetl se svým největším konkurentem - pirátským předsedou Ivanem Bartošem.

Na volitelných místech se umístili i další čtyři stávající poslanci - Marcela Melková, Stanislav Berkovec, Miroslav Samaš a František Petrtýl. Naopak poslanci Andrea Brzobohatá a Milan Pour budou muset o přízeň voličů ještě hodně zabojovat, sněm jim přisoudil až 22. a 23. místo.

Na poslanecký mandát si nově bude myslet místostarostka Lysé nad Labem Romana Fischerová, které obsadila pátou pozici kandidátní listiny. Babiš ji nepřímo podpořil tento týden, když navštívil město, aby tam zahájil stavbu multifunkční sportovní arény.

Na kandidátce se už neobjevil poslanec Přemysl Mališ, o kterém se před dvěma lety spekulovalo, že opustí klub hnutí ANO a zamíří do Trikolóry, což se nakonec nestalo.

Hnutí ANO před čtyřmi lety ve Středočeském kraji volby vyhrálo s 28 procenty. V loňských krajských volbách však skončilo až třetí na pásce za hnutím STAN a ODS.

Krajské sněmy ANO pokračují i v dalších dnech. Potvrdit by měly třeba ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou na postu jedničky pro Královéhradecký kraj, ministra životního prostředí Richarda Brabce na první místo kandidátky v Ústeckém kraji či vicepremiéra Karla Havlíčka v kraji Jihočeském.

Reklama

Doporučované