Hlavní obsah

Spoušť i oběti na životech. Požáry dusí Středomoří. Situaci zhorší „Lucifer“

Požáry sužují v Alžírsku zejména hornaté Kabylsko.Video: AP

 

Reklama

V hornatém Kabylsku způsobili podle úřadů část požárů žháři. Není možné, aby vypuklo třicet požárů ve stejnou dobu, soudí alžírský ministr vnitra Kámil Bildžúd. Oheň zachvátil lesy, keře i olivové háje.

Článek

Při lesních požárech východně od alžírské metropole zemřelo 25 vojáků. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na prezidenta Abdala Madžída Tabbúniho. Celkový počet obětí se podle oficiálních zdrojů vyšplhal už na 42.

„Požáry zachvátily dvě třetiny Kabylska, v nemocnicích leží stovky zraněných,“ řekl Seznam Zprávám přímo z kabylské metropole Tízí-Uzú novinář Idir Tazirút. „Personál nemá čas si odpočinout, pracuje takřka bez přestávky od začátku roku,“ připomněl další komplikace spojené s pandemií koronaviru.

„Je to skutečná apokalypsa a stát v tom lidi nechal,“ kritizuje novinář s tím, že lidé se musejí spoléhat hlavně na solidaritu mezi sebou. Zmínil nicméně i solidaritu ze zahraničí – z Tuniska včera vyrazily první kamiony s pomocí. „Nejhorší byly předchozí dva dny, teď se situace trochu uklidnila,“ dodal.

Kabylsko je regionem, který se nejvíce bouří proti zkorumpovaným alžírským vládním elitám. Právě zde je nejsilnější hnutí Hirák, jehož protesty donutily k odstoupení bývalého prezidenta Abdalazíze Butefliku. Hnutí ale v protestech neustává a usiluje o demokratizaci země a uspořádání skutečně demokratických voleb, jichž se zatím nedočkalo navzdory tomu, že ty prezidentské proběhly. I kvůli těmto okolnostem se mnozí lidé domnívají, že je vláda nechala požárům napospas.

„Zajímavé je, že vláda vždy najde vodní děla na rozhánění demonstrací, ale na hašení požárů nikoliv,“ potvrdil kritiku novináře člen alžírské komunity v Praze, který si nepřál být jmenován. Dodal přitom, že Kabylsko, pro jehož obyvatele je hlavní obživou výroba olivového oleje, nyní bude muset čekat dlouhých 15 let, než se poškozené olivovníky podaří obnovit.

Prezident Tabbúni na Twitteru uvedl, že zahynulo 25 vojáků, kteří se snažili ochránit místní obyvatele před ohněm. Podle něj zachránili sto vesničanů v hornatém regionu Kabylsko. Čtyři příslušníci armády přitom utrpěli vážná zranění a sedm dalších popáleniny. Ministerstvo obrany krátce před prezidentem ohlásilo smrt 18 vojáků.

V regionu Kabylsko vzniklo od pondělní noci několik desítek ohnisek požárů, které zachvátily lesy, keře a olivové háje. Úřady některé z nich přičítají žhářům.

„Třicet požárů současně ve stejném regionu nemůže být náhoda,“ uvedl ministr vnitra Kámil Bildžúd, který dnes oblast navštívil. Podle AFP byly zatčeny čtyři osoby podezřelé ze žhářství.

Agentura APS napsala, že v Kabylsku zemřelo 12 lidí a další osoba zahynula v provincii Sétif. Civilní ochrana v noci na dnešek napočítala 41 požárů, z nichž více než polovina postihla oblasti kolem kabylského správního střediska Tízí-Uzú.

S plameny v hustě obydlené zalesněné oblasti zhruba 100 kilometrů východně od Alžíru bojují hasiči, do boje s živlem jsou nasazeny i helikoptéry. Armáda byla do zasažených oblastí vyslána kvůli hašení ohně i evakuaci obyvatel. Situaci komplikuje silný vítr. Plameny již podle agentury Reuters pohltily několik domů, z nichž museli obyvatelé uprchnout.

Požáry propukly uprostřed horkého léta, které poznamenal nedostatek vody. Téměř vyschlá je i nejdůležitější přehrada v oblasti. Podle předpovědi teplota v regionu Tízí-Uzú dosáhne ve středu až 42 stupňů Celsia.

Českým hasičům v Řecku ztěžuje práci vítr i kopce

Na řeckém Peloponéském poloostrově, kde hasiči dva týdny bojují s lesními požáry, dnes očekávají další posily. Situace se tam v úterý kvůli rychle se měnícímu větru zhoršila, evakuováno proto bylo preventivně 21 vesnic, informují dnes místní média. Na Peloponés do oblasti požárů, kde pomáhají i čeští hasiči, se nyní masivně stahují řečtí hasiči z okolí Atén, řekl z místa zásahu velitel české jednotky Richard Franc.

+12

„Síla větru byla taková, že požáry se šířily přes cestu, kde jsme působili, a ohrožovaly i obydlí v okolí,“ řekl Franc. Hasiči se museli přesunout do údolí řeky Ladon u vesnice Doxa, aby jim plameny neodřízly jedinou přístupovou cestu. Tam uchránili od ohně tři desítky domů a místní hasičskou stanici. „Situace byla poměrně standardní, nové bylo to, že jsme měli omezené síly a prostředky. Se šesti cisternami jsme museli řešit desítky požárů a zásahů, které často probíhaly souběžně,“ řekl Franc.

Kromě nebývalých veder a rychle se měnícího větru komplikuje hasičům práci i těžce přístupný kopcovitý terén. Hašení letouny ze vzduchu komplikuje často hustý dým.

Řečtí hasiči s pomocí kolegů z více než dvaceti zemí bojují nyní s ohněm na dvou hlavních frontách: na severu ostrova Evia a na Peloponésu. Na druhém největším řeckém ostrově Evia, který leží severovýchodně od Atén, plameny zničily za týden na 55 000 hektarů porostu. Podle úterního oznámení šéfa civilní obrany Nikose Chardaliase tam ale již ubývá front, na nichž hasiči s požáry bojují. Hasiči hlídají perimetr, zejména v okolí obcí, které byly v předchozích dnech evakuovány.

Požáry v posledních dnech stále sužují také Turecko a jih Itálie. V Turecku se ale podle úterních zpráv už podařilo dostat pod kontrolu téměř všechny ze zhruba 280 požárů, které tam v předchozích dvou týdnech vypukly. Italští hasiči stále bojují s požáry zejména v Kalábrii, i jim práci ztěžují úmorná vedra.

Itálii a Španělsko má v těchto dnech navíc zasáhnout příliv teplého vzduchu z Afriky. Tlaková výše, kterou italská média nazvala Lucifer, má zejména na jihu Itálie – v Kalábrii, na Sicílii či Sardinii – zvýšit teploty. Přesáhnout by mohly i 45 stupňů Celsia.

Reklama

Doporučované