Hlavní obsah

Středoškoláci se konečně vrátí do lavic. Horší den už ale nebyl

Foto: ČTK

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Pozdě, ale přece. I středoškoláci znají výhledově svůj termín návratu k prezenční výuce, a to pondělí 24. května. Jenže horší termín šlo vymyslet jen stěží. V jeden den bude probíhat návrat do lavic, testování i maturita.

Článek

Na Střední škole elektrotechnické a energetické v Sokolnicích nedaleko Brna učí teoretické předměty zhruba 20 učitelů. Asi polovina z nich bude mít v pondělí 24. května na starosti didaktické maturitní testy. Ten samý den se jim přitom do lavic poprvé od začátku loňského prosince vrátí patrně také všichni studenti. Ty bude mimo jiné ráno také potřeba otestovat.

Aspoň takový výhled představil po pondělním jednání vlády ministr školství Robert Plaga (za ANO).

„Nedovedu si představit, že začneme s klasickou teoretickou výukou, protože to by bylo jedno velké suplování a nemělo by to žádný smysl. Budeme muset asi třídám vymyslet rovnou nějaký náhradní program, třeba exkurzi nebo turistický výlet,“ uvažuje zástupce ředitele sokolnické střední školy Radek Skopal.

Případně může pro školu přicházet v úvahu ještě po úvodní dny v týdnu pokračovat v distanční výuce. To je ale otázka spíše pro Ministerstvo školství, zda něco takového bude možné.

„Horší termín už si pro návrat žáků vybrat nemohli,“ dodává Skopal.

Teoretická i praktická maturita a ještě návrat

Oficiální informace z úřadu ale dostaly školy zatím pouze k týdnu od 17. května. Ohledně toho následujícího se orientují jen na základě pondělního vyjádření ministra školství.

„V celé České republice by se vrátily k teoretické výuce školy střední, podotýkám od 24. 5.,“ řekl Plaga.

Jenže právě počínaje 24. květnem startují odložené maturitní didaktické testy. V pondělí v osm hodin se píše matematika a ve 13:30 pak angličtina. Další den se pokračuje češtinou a maturitní trojboj uzavírají ve středu 26. května testy z dalších čtyřech cizích jazyků.

Některé odborné školy si ale do tohoto maturitního týdne naplánovaly i praktické zkoušky. To se týká třeba holické Střední školy automobilní (SŠA) na Pardubicku.

Praktické zkoušky se mohou konat už od 19. dubna, ale většina škol je odložila, aby měli žáci čas se na ně alespoň částečně připravit.

„Zkoušky musí proběhnout, to je prvořadé. Pokud by se ještě rotovalo, tak jsme se domlouvali, že by v dílnách vypomohli i učitelé teoretických předmětů. Jinak to ale budeme muset nějak zkombinovat a nebude to úplně jednoduchá záležitost,“ obává se ředitel SŠA Holice Michal Šedivka.

Praktická výuka na středních odborných školách totiž běží pro všechny ročníky už od 26. dubna.

Výuka odpadne, nebo se pojede na výlet

Podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka bude muset část výuky po návratu středoškoláků zřejmě odpadnout.

„Žáky jsme k prezenční výuce chtěli dostat co možná nejdřív, ale to načasování mi přijde poměrně dost nešťastné,“ uvedl pro ČTK Zajíček s tím, že by možná bylo lepší pokračovat ještě několik dnů v distanční výuce.

Stejně jako pro odborné školy, i pro vyšší ročníky gymnázií bude platit ohledně návratu k prezenční výuce stejné datum, tedy 24. květen. Pro gymnázia to bude ale větší náraz, protože praktická výuka na nich neprobíhá.

„I za normálního provozu bychom to museli zvládnout. Chceme jen, aby už děcka byla ve škole. Český učitel zvládne všechno,“ je přesvědčená ředitelka Gymnázia Šternberk Tamara Kaňáková.

Stejně to vidí i ředitelka Gymnázia Česká Lípa Helena Paszeková. „Samozřejmě, že ten souběh je komplikující faktor, ale troufnu si tvrdit, že to zvládneme. Pro nás je to devět tříd navíc, takže maximálně budeme upravovat rozvrhy,“ říká.

Naopak komplikace čeká Mendelovo gymnázium v Opavě. Škola mimo návratu do lavic, maturit a testování totiž prochází ještě k tomu rekonstrukcí. „První dva dny pojedou prostě nižší ročníky na výlet. Ředitelské volno dávat nechceme. Když už žáci nebyli tolik dní ve škole, tak je nehodláme nechat zase doma,“ konstatuje ředitelka gymnázia Monika Klapková.

Reklama

Doporučované