Hlavní obsah

Středověké odpadní jímky v centru Brna ukrývaly i celé nádobí

Foto: Archaia Brno

Archeologové našli celé hrnce, poháry i mísy.

Reklama

Do hloubky až 6 metrů pod současným povrchem se dostali archeologové při průzkumu zadního traktu domu na Orlí ulici v centru Brna. V prostoru takzvaného Římského náměstí pokračuje průzkum, který začal už v létě.

Článek

„V jeho druhé etapě archeologové našli zejména odpadní jímky. V jedné z nich nalezli celé keramické nádoby i skleněné okenní terčíky,“ řekla vedoucí výzkumu Lenka Sedláčková ze společnosti Archaia Brno.

„Jde o jímku z 1. poloviny 15. století. Našli jsme celé hrnce, poháry, mísy a komorový kachel s překrásným motivem pelikána, jenž krmí svá mláďata krví z vlastní rozdrásané hrudi. Jedná se o náboženský motiv – pelikán jakožto symbol Spasitele, který svou obětí přináší lidem nový život,“ uvedla Sedláčková.

Proč se v odpadní jímce objevily celé nepoškozené nádoby, může mít podle archeoložky několik důvodů. „Prvním důvodem může být to, že nádoby zapáchaly, a proto je majitelé vyhodili. Keramika, která tehdy na vaření sloužila, ještě nebývala glazovaná, a keramické nádoby tak natáhly pach toho, co se v nich vařilo. Z etnografických paralel se předpokládá, že kuchyňské nádobí bylo obnovováno jednou až dvakrát do roka,“ řekla.

Podívejte se, co v Brně objevili archeologové:

Možná se ale původní majitel domu odstěhoval. Tomu by nasvědčoval nález skleněných okenních terčíků, které naznačují úpravy či přestavby v domě.

Ač bylo místo osídleno nejpozději od 12. století, archeologové nacházejí minimum kovových předmětů. „Nacházíme hlavně ztrátové předměty, kovy byly ve středověku velmi ceněné, a to včetně železa. Pokud se nějaký železný nástroj poškodil, majitel jej odnesl ke kováři, který předmět opravil nebo použil surovinu k další výrobě,“ dodala Sedláčková.

V první etapě průzkumu archeologové zkoumali vrstvu těsně pod povrchem, kde nacházeli zbytky nadzemních konstrukcí domů, pece a odpadní vrstvy. Odpadní jámy ale šly mnohem hlouběji pod povrch, a v podzimní etapě tak stavba umožnila postup hlouběji pod zem. Po dalším vyhloubení a zabezpečení stavební jámy se archeologové na místo vrátí.

Reklama

Související témata:

Doporučované