Hlavní obsah

Středověký důl v Kutné Hoře se po delší pauze otevřel veřejnosti

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Středověký důl Českého muzea stříbra v Kutné Hoře se dnes po delší pauze otevřel veřejnosti. Na zimu se původní stříbrný důl uzavírá a bývá běžně v provozu od začátku dubna do konce listopadu.

Článek

Kvůli protipandemickým opatřením se letos otevřel až nyní, tedy s dvouměsíčním zpožděním, informovala dnes ČTK Edita Dvorská z muzea.

Prohlídky zatím procházejí druhým prohlídkovým okruhem, tedy i dolem, v hodinovém intervalu. „Kapacita prohlídkové skupiny musela být snížena z původních 25 na 10 návštěvníků tak, abychom dodrželi aktuální hygienická nařízení. Samozřejmostí je dezinfekce přileb po každém návštěvníkovi a povrchů, jako jsou například zábradlí v šachtě při vstupu do dolu a výstupu z dolu,“ uvedla ředitelka muzea Světlana Hrabánková.

Návštěvníci se mohou sami rozhodnout, zda si na prohlídku půjčí ochranný oděv - bílý havířský plášť neboli takzvanou perkytli. Jeho zapůjčení je zpoplatněno 25 korunami, protože je nezbytné alespoň částečně pokrýt náklady na praní plášťů po každém použití.

České muzeum stříbra má expozice v Hrádku, Kamenném domě a Tylově památníku. Jeho muzejní důl se řadí mezi nejvýznamnější historické doly. Vzhledem k tomu, že jeho původní části pocházejí ze 14. století, jde také o nejstarší veřejnosti přístupný důl v České republice. Za poslední rok a půl bylo podle Hrabánkové do dolu z krajského rozpočtu investováno téměř 21 milionů korun. Vyměněno bylo například kovové schodiště ve vstupní šachtě, zabezpečen a zpevněn svah u výstupu z dolu a vyměněno bylo venkovní schodiště. Nové jsou také elektrické rozvody pro osvětlení.

V loňském roce v dubnu a květnu si prohlédlo expozice v Hrádku téměř 40 000 lidí a v červnu dalších více než 12 000 návštěvníků. Podle Hrabánkové je zřejmé, že letošní čísla budou zcela jiná. „Dvouměsíční výpadek v návštěvnosti, prakticky nulový zahraniční turistický ruch, omezené fungování škol a snížení kapacity prohlídek má zásadní ekonomický dopad na činnost muzea. Nemalé jsou i náklady, které bylo v souvislosti se všemi opatřeními nutné vynaložit,“ dodala.

Reklama

Doporučované