Hlavní obsah

Streetartový umělec Banksy vyjádřil novým dílem úctu zdravotníkům

Foto: Instagram.com/banksy

Nové dílo Banksyho.

Reklama

Nejnovější dílo tajemného umělce Banksyho se přes noc objevilo v nemocnici v britském Southamptonu.

Článek

Téměř černobílé dílo, velké metr čtvereční, umístil umělec ve spolupráci s vedením nemocnice ve foyer poblíž pohotovosti. Zobrazuje mladého chlapce, který si vkleče u koše na odpadky hraje s panenkou. V koši jsou pak figurky superhrdinů. V ruce má totiž nového hrdinu: zdravotní sestru. Ta natahuje ruku podobně jako letící Superman. Má na sobě roušku, plášť a zástěru s červeným křížem, který je jako jediný na malbě barevný.

O novince informovala světová média, například britská BBC.

Umělec zanechal u díla vzkaz: „Děkuji za všechno, co děláte. Doufám, že obraz rozsvítí alespoň trochu tohle místo, i když je jen černobílý.“

Dílo zůstane v nemocnici až do podzimu. Pak bude vydraženo, vybrané peníze budou použity na podporu britského zdravotnictví (NHS).

„Naše rodina tady v nemocnici byla přímo zasažena tragickými ztrátami mnohých velmi milovaných osob, vážených zaměstnanců a přátel,“ uvedla pro BBC Paula Headová, ředitelka nadace NHS Foundation Trust při nemocnici v Southamptonu.

„To, že si Banksy vybral právě naši nemocnici, a poctil tak ohromnou práci všech, kteří ji jak tady, tak v celém zdravotnictví odvádějí, je obrovská čest,“ řekla Headová. „Každý v nemocnici, kdo se díky tomuto dílu bude moci na chvíli pozastavit a popřemýšlet, ho velmi ocení. Bude to bezesporu velká vzpruha morálky pro všechny, kdo tu pracují i co se tu léčí,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Doporučované