Hlavní obsah

Střelba na Ukrajině těsně před pařížským summitem. Za pět let padlo 13 tisíc lidí

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj při návštěvě Doněcku.

Reklama

Vladimir Putin, Volodomyr Zelenskyj, Angela Merkelová a Emmanuel Macron budou v pondělí jednat o osudu Donbasu. Mír se ale zatím nekoná, v sobotu se na východě Ukrajiny opět střílelo. Ruští separatisté a ukrajinská armáda se navzájem obviňují z porušování příměří.

Článek

Jeden ukrajinský voják byl zabit a další tři utrpěli zranění při sobotním ostřelování pozic vládních vojsk v Donbasu na východě Ukrajiny „ozbrojenými uskupeními Ruské federace” z minometů a dalších zbraní.

Informaci uvedl na své internetové stránce list Ukrajinska pravda s odvoláním na komuniké velení ukrajinské armády. Podle něj „ruská okupační vojska” v sobotu desetkrát porušila příměří, v neděli zatím jednou.

Separatisté v neděli naopak obvinili ukrajinskou armádu, že během uplynulých 24 hodin dvanáctkrát porušila dohodnuté příměří ostřelováním vsí ovládaných povstalci. O případných ztrátách se povstalecká agentura DAN nezmínila.

Kyjev a Západ obviňují Moskvu z vojenské podpory povstalců v Donbasu, Rusko zapojení do konfliktu popírá. Boje si od jara 2014 vyžádaly na 13 tisíc mrtvých a z milionu lidí udělaly uprchlíky.

V pondělí se v Paříži mají poprvé setkat prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj, aby za účasti německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona jednali o míru v Donbasu.

Agentura AFP schůzku politického nováčka Zelenského s ostříleným „veteránem diplomatických intrik” Putinem už přirovnala k souboji Davida s Goliášem. Navíc „Putin nemá co ztratit, zatímco „Zelenskyj potřebuje dosáhnout pokroku na cestě k vyřešení konfliktu, jak sliboval před volbami, aniž by však vyvolal dojem, že před Putinem kapituluje”.

Ruští experti, oslovení listem Vedomosti, vesměs nečekají od pařížského summitu ani fiasko, ani průlom, ani vítězství jedné strany.

Reklama

Doporučované