Hlavní obsah

Střelba v anglickém Plymouthu trvala 6 minut, nejmladší oběti byly tři roky

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z jednoho z včerejších míst činu.

Reklama

Britská policie zná identitu střelce z jihoanglického Plymouthu, který při včerejším útoku zastřelil pět lidí včetně tříletého dítěte.

Článek

K smrtelnému běsnění v ulicích čtvrti Keyham byla tamní policie přivolána v 18.10 místního času. Na místo činu se dostala za dalších šest minut. Mezitím nicméně 22letý Brit Jake Davison stihl usmrtit pět obětí a následně zbraň obrátit proti sobě.

Podle dosavadních informací britské policie měl Davison povolení k držení zbraně. Přesto ale zatím není jasné, zda povolení platilo pro brokovnici, kterou včera podvečer použil.

Jak situace proběhla, popsal pro britská média policejní šéf hrabství Devon a Cornwall Shaun Sawyer. Střelec nejdříve usmrtil v místě jejího bydliště 51letou ženu, se kterou se pravděpodobně znal a možná s ní byl i v rodinném poměru, jak informuje britská BBC. Následně vyběhl na ulici, kde zastřelil tříletou dívku a 43letého muže, který ji doprovázel. Další dvě osoby (muž 33 let, žena 53 let) postřelil ve stejné ulici po několika metrech. Jedná se o jediné dva přeživší, kteří aktuálně leží v nemocnici a nejsou v ohrožení života. Posléze se přesunul do parku, kde nejdříve zastřelil 59letého muže, který na místě zemřel, a 66letou ženu, která podlehla zranění později v nemocnici. Zbraň pak obrátil proti sobě, jak popsali očití svědci.

Motiv mladého Brita známý dosud není. Policie nicméně získala přístup na jeho sociální sítě, kde byl Davison aktivní. Ve svých videích na YouTube, která jsou znepřístupněná, popisuje že byl „bitý a poražený životem“ a uvádí, jak je sociálně izolovaný a má problém navázat vztah s ženami. Odkazuje se také na hnutí Incels (nedobrovolný celibát), které spojuje nenávist k ženám, kvůli jejich údajnému neustálému odmítání, což je jako důsledek nutí k nedobrovolnému celibátu a zároveň pocit zklamání a odporu k sexuálně úspěšným mužům.

Britský server The Guardian cituje část pravděpodobně jeho posledního videa zveřejněného 28. července, ve kterém uvedl, že „už nemá vůli cokoliv dělat“. BBC zase cituje jeho video, ve kterém uvádí, „Vím, že je to film, ale někdy si představuji, že jsem Terminátor nebo tak něco. Navzdory téměř totálnímu selhání systému se stále snaží splnit všechna poslání“.

Krátce po incidentu policie oznámila, že střelbu nevyšetřuje jako terorismus. „Nyní nevíme o žádném motivu, bude to předmětem vyšetřování,“ řekl Sawyer. „V tuto chvíli neuvažujeme o terorismu nebo souvislosti s krajně pravicovou organizací nebo jakoukoli jinou podobnou skupinou,“ dodal Sawyer. Policie také dále vyloučila účast možných spolupachatelů. Uvedla také, že se jedná o nejtragičtější masovou střelbu v zemi od roku 2010, která nebyla evidována jako teroristický útok.

Reklama

Doporučované