Hlavní obsah

Univerzitní student zabil v mešitě v kanadském Quebeku šest lidí, policie ho obvinila

V Quebeku útočil univerzitní student.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Podezřelý podle policie sám volal na tísňovou linku.

Článek

Univerzitní student zastřelil v neděli večer v islámském kulturním centru v kanadském Quebeku šest lidí. Policie, která útok vyšetřuje jako teroristický čin, zadržela původně dva podezřelé muže. Jeden z nich byl ale později označen jako svědek. Teroristický útok byl podle policistů dílem „osamělého vlka".

Sedmadvacetiletý vrah, identifikovaný jako Alexandre Bissonnette, je studentem politologie na Lavalově univerzitě, která stojí nedaleko mešity, kde byl útok spáchán. Ještě dnes byl obviněn z šestinásobné vraždy a z pěti pokusů o vraždu. Bissonnette je podle agentury AFP nacionalista, stoupenec vůdkyně francouzské ultrapravice Marine Le Penové a odpůrce feminismu. Podle záznamů na jeho facebookovém profilu přivítal zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

O motivech jeho činu nebo o jeho minulosti policie odmítla novinářům sdělit jakékoli podrobnosti. Útočník podle svědků vtrhl do islámského střediska, známého jako velká quebecká mešita. Svědci uvedli, že měl přes obličej lyžařskou kuklu.

„Podezřelý zavolal 911 (pozn. red. tísňové volání) a sám se identifikoval jako účastník incidentu,” uvedl ředitel kanadské policie Martin Plant.

Ředitel mešity Mohamed Yangui uvedl, že se útok odehrál v oddělení pro muže. On sám na místě v době činu nebyl, ale volali mu prý lidé, kteří se večerní modlitby účastnili. Mluvčí quebecké policie Christine Coulombeová řekla, že zemřelo šest lidí ve věku 35 až 70 let. V době útoku bylo v mešitě kolem 50 osob. Mimo šesti mrtvých a pěti v kritickém stavu utrpělo lehčí zranění dalších 12 lidí.

„Včerejší odporný zločin proti muslimské komunitě byl teroristickým činem spáchaným proti Kanadě a proti všem Kanaďanům. Budeme s vámi truchlit, budeme vás bránit, budeme vás milovat a budeme za vámi stát,” řekl při vystoupení v parlamentu kanadský premiér Justin Trudeau.

„Kanaďané truchlí za oběti zbabělého útoku na mešitu v Quebeku. Mé myšlenky jsou s oběťmi a jejich rodinami."

Stejná mešita se stala terčem protimuslimského incidentu i loni v červnu, kdy někdo položil vepřovou hlavu zabalenou jako dárek před vchod se vzkazem: „Dobrou chuť”. Islám věřícím konzumaci vepřového zakazuje.

„V tuto chvíli jsme nenašli žádnou spojitost mezi incidentem s prasečí hlavou a tragickou událostí minulé noci,” řekl kanadské televizi CBC ředitel quebecké policie Robert Pigeon.

Reklama

Doporučované