Hlavní obsah

Střelba v nemocnici: policii zburcuje systém vyvinutý v Česku

Rozhovor s Pavlem Adamovským, gen. ředitelem Securitas ČR o Iniciativě pro bezpečné nemocnice.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Největší bezpečnostní agentura v zemi finišuje s projektem na ochranu nemocnic a dalších veřejných budov. Nebezpečí v podobě zbraně má odhalit přímo z kamerového záznamu umělá inteligence.

Článek

Tragédie v ostravské nemocnici z prosince 2019, při které útočník tehdy zastřelil sedm lidí a dva další zranil, inspirovala projekt, který by mohl podobným masakrům zabránit.

Pohyb muže areálem zaznamenaly bezpečnostní kamery a agentura Securitas ČR nyní učí umělou inteligenci rozeznat potenciálního budoucího útočníka. „Na základě této zkušenosti jsme se zaměřili na projekt na ochranu měkkých cílů,“ řekl pro SZ Byznys Pavel Adamovský, generální ředitel Securitas ČR.

Iniciativa pro bezpečné nemocnice

– projekt detekce zbraní za využití kamerového systému a umělé inteligence,

– celý vývoj probíhá v ČR,

– spolupracují na něm tři firmy: Securitas ČR, Quantasoft a Z.L.D.,

– systém testuje pražský IKEM.

V Securitas vytvářejí software, který společně s běžným kamerovým systémem dokáže v obrazu identifikovat střelnou zbraň a spustí alarm.

„Pokud se nám podaří identifikovat toho pachatele ještě předtím, než začne konat, tak získáme možná minuty, možná desítky sekund, které potom mohou hrát rozhodující roli v kvalitě zásahu,“ popsal generální ředitel Securitas Pavel Adamovský.

Celý projekt vzniká v Česku. Pracují na něm kromě Securitas také týmy dalších dvou tuzemských firem, Quantasoft a Z.L.D.

„Projekt vývoje softwaru pro kamerovou detekci zbraní nyní funguje s minimem falešných alarmů a dokáže spolehlivě a v reálném čase odlišit zbraň v ruce útočníka od velmi podobných předmětů, například šroubováků, deštníků či vrtaček,“ uvedl Milan Pašek z Quantasoftu.

Ztracený pacient i zapomenuté zavazadlo

Nemocnicí, která systém zkouší, je pražský IKEM, potvrdila Seznam Zprávám mluvčí institutu Markéta Šenkýřová. „V současné době testujeme tzv. detekci nestandardního chování jedinců. Jedná se o bezpečnostní opatření, které díky propojení počítačového a kamerového systému dokáže vyhodnotit rizikové chování návštěvníků, manipulaci se zbraní, ale také ztraceného pacienta nebo odložené zavazadlo, popsala mluvčí IKEM.

V Securitas počítají s tím, že do konce letošního roku systém spustí v ostrém provozu. Možné využití by kromě nemocnic mohl najít například na nádražích nebo úřadech.

Detaily o tom, jak projekt funguje, se dozvíte v rozhovoru s Pavlem Adamovským ve videu nahoře.

Jak funguje strojové učení

– Počítačové programy jsou sadou instrukcí a podle těchto instrukcí zpracovávají dodaná data.

– Strojové učení, kterému se někdy přezdívá umělá inteligence, anglicky artificial intelligence, je nový přístup k řešení problémů. Namísto toho, aby programátor počítači dal instrukce, jak pracovat s daty, naprogramuje způsob, kterým se počítač sám učí na dodaných datech.

– Algoritmus strojového učení se obvykle učí na velké sadě „trénovacích“ dat, která jsou ručně popsaná. Na základě toho se neuronová síť složená s velkého množství malých jednoduchých podprogramů, naučí rozpoznávat určitá pravidla a vzorce.

– Na základě těchto rozpoznaných pravidel pak dokáže posuzovat i zcela nová data.

Reklama

Doporučované