Hlavní obsah

Teror v srdci Paříže: Zemřel policista, další dva jsou v kritickém stavu

Střelba v Paříži: První informace o incidentu na Champs-Élysées.

 

Reklama

K útoku se přihlásil Islámský stát. Drama se odehrálo po deváté hodině večer na pařížské třídě Champs-Élysées. Útočníci byli zřejmě dva, začali střílet po hlídkujících policistech, ti opětovali palbu. Jednoho z útočníků zastřelili, podle listu Le Parisien je druhý pachatel na útěku.

Článek

Francouzská stanice BFM TV informovala, že při přestřelce byl zastřelen jeden policista, další dva utrpěli zranění. Původní informace, že střelbu nepřežili hned dva členové policejní hlídky, se nepotvrdila, podle BFM je ovšem stav postřelených kritický. Při útoku byla lehce zraněna i jedna turistka.

Svědek incidentu Pierre-Henri Brandet reportérovi stanice řekl, že viděl muže, jak zastavil svůj vůz hned vedle policejního auta s hlídkou, které stálo na semaforu. Po mužích zákona začal bez varování pálit automatickou zbraní.

Na místo okamžitě vyrazily posily, oblast byla uzavřena, pařížská policejní prefektura na Twitteru vyzvala občany, aby se Elysejským polím vyhnuli. Nad místem přelétával vrtulník.

Situace byla v prvních hodinách po útoku značně nepřehledná, jistý nebyl ani počet útočníků, francouzská média nicméně psala o druhém komplicovi. List Le Parisien tvrdí, že muž na útěku dorazil do Paříže vlakem z Belgie. Média později druhého muže identifikovala jako Youssufa El Osriho.

Zabitého střelce úřady identifikovaly jako 39letého Karima Cheurfiho z východního předměstí Paříže. Policii byl z minulosti znám, list Le Parisien uvedl, že v roce 2001 byl usvědčen z útoku na policisty a agentura AFP přinesla informaci, že úřady Cheurfiho vyšetřovaly i v souvislosti s terorismem. Po útoku na Champs-Élysées prohledávaly bezpečnostní složky jeho bydliště.

Dlouho se spekulovalo o motivu. Agentura Reuters citovala několik anonymních policejních zdrojů, podle kterých mohlo jít o ozbrojenou loupež, jiné zdroje však od počátku hovořily o teroristickém útoku.

Později v noci tuto linku potvrdil francouzský prezident François Hollande. „Okolnosti útoku ukazují na teroristický čin," uvedl s tím, že na pátek svolal mimořádnou bezpečnostní schůzi vlády.

Před půlnocí se pak ozvala agentura Amak, kterou využívají islamisté ke komunikaci se světem, že se k útoku přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

„Jisté je, že šlo o cílený útok na policisty," citovala agentura AP policejní mluvčí Johannu Primevertovou. Řekla, že napadená hlídka střežila oblast u zastávky metra Franklin Roosevelt - ta se nachází zhruba vprostředku oblíbené třídy.

Incident tak připomíná jiné nedávné útoky na policisty a vojáky, kteří zajišťují bezpečnost na turisticky vytížených - a tudíž citlivých - místech Paříže.

V únoru napadl vojáky hlídkující před Louvrem muž s mačetami, v březnu byli napadeni vojáci na pařížském letišti Orly.

Útok přišel tři dny před prvním kolem klíčových prezidentských voleb. I kvůli nim jsou momentálně bezpečnostní opatření ve Francii nastavena na nejvyšší míru.

V době útoku se ve francouzské televizi odehrávala debata jedenácti kandidátů. Kvůli incidentu byla diskuze přerušena.

Reklama

Doporučované