Hlavní obsah
Online

Policie zadržela podezřelého ze střelby v Utrechtu, při útoku zemřeli tři lidé

Střelecký útok si vyžádal nejméně jednoho mrtvého.Video: Klára Mališová, AP

 
aktualizováno •

Tři mrtvé a pět zraněných si vyžádal pondělní střelecký útok v tramvaji v nizozemském Utrechtu. Sedmatřicetiletého Turka Gökmena Tanise, kterého úřady z činu podezřívají, zadrželi policisté v pondělí večer přímo ve městě. Motiv jeho činu je nejasný. Státní zastupitelství uvedlo, že pracuje s verzí, že šlo s teroristický útok, nevylučuje ale ani střelbu z osobních důvodů.

Článek

Po pondělním střeleckém útoku v tramvaji v Utrechtu zemřeli tři lidé a pět utrpělo zranění. Někteří z nich jsou podle nizozemského premiéra Marka Rutteho ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého Turka Gökmena Tanise se policistům podařilo zadržet o pár hodin později.

Po dopolední střelbě vyhlásili v pondělí v provincii Utrecht pátý, tedy nejvyšší stupeň ohrožení teroristickým činem. Po zadržení podezřelého stupeň ohrožení opět snížili na čtvrtý. V Utrechtu večer znovu začala jezdit i hromadná doprava.

Motiv střelce zůstává nadále neznámý. „Počítáme s teroristickým motivem, nemůžeme ale vyloučit ani jiné motivy,“ uvedl na tiskové konferenci státní zástupce. Později i premiér Mark Rutte uvedl, že motiv „je stále nejasný“.

Kromě podezřelého ze střelby byl při domovních prohlídkách v Utrechtu zadržen ještě jeden další muž. V jakém vztahu je k Tanisovi, zatím není jasné.

Podle nizozemských médií mnohé nasvědčuje tomu, že pachatel mohl střílet kvůli osobním vztahům. Podle očitých svědků totiž mířil na ženu, již podle všeho znal, a až poté na lidi, kteří se jí snažili pomoci. Turecká agentura Anadolu uvedla s odvoláním na příbuzné podezřelého muže, že střílel z „rodinných důvodů“. Terčem útoku byla podle nich příbuzná osoba. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že se případem zabývají i turecké zpravodajské služby.

Nizozemský ministr spravedlnosti Ferdinand Grapperhaus uvedl, že Tanis nebyl pro policii neznámou osobou. Portál Hart van Nederland poznamenal, že je stíhán kvůli znásilnění z roku 2017. Veřejnoprávní stanice NOS informovala i o odsouzení za pokus o vraždu, vloupání či řízení v opilosti.

Násilný čin v Utrechtu odsoudila vláda, královská rodina i řada zahraničních politiků včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a německé kancléřky Angely Merkelové. Útok odsoudili i čeští ministři zahraničí a vnitra Tomáš Petříček a Jan Hamáček.

Na úterý nizozemský parlament plánuje společné uctění památky obětí z Utrechtu i obětí z novozélandského města Christchurch, kde se v pátek odehrál teroristický útok.

Situaci sledujeme v online přenosu

  • Nizozemský parlament zítra uctí památku obětí

    Nizozemský parlament zítra uctí památku obětí z Utrechtu a Nového Zélandu, zúčastní se i premiér Nizozemska Mark Rutte.

  • Turecké zpravodajské agentury se spojily s příbuznými zadrženého

    Otec podezřelého Mehmet Tanis, který žije v Turecku, řekl místní tiskové agentuře, že se synem nemluvil jedenáct let, a pokud se činu dopustil, „měl by si odpykat trest“.

    Turecká agentura Anadolu uvedla s odvoláním na příbuzné podezřelého muže, že střílel z „rodinných důvodů“.

  • Soustrast s pozůstalými a oběťmi vyjádřil i premiér Mark Rutte

    Nizozemský premiér Mark Rutte ve svém oficiálním vyjádření publikovaném na stránkách nizozemské vlády vyjádřil soustrast s oběťmi a pozůstalými.

    „Naše myšlenky jsou s pozůstalými, s rodinami, které ztratily milovaného člena. Jsou také se zraněnými, kteří teď bojují o život. Celé Nizozemsko sdílí vaši hlubokou bolest.“

  • Do vyšetřování se zapojuje i Turecko

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v televizním rozhovoru oznámil, že se případem zabývají i turecké zpravodajské služby.

  • Jednou z obětí střelby je otec dvou žáků křesťanského gymnázia

    Otec dvou dětí, které v Utrechtu navštěvují křesťanské gymnázium, je jednou z obětí pondělního útoku. Škola v reakci na incident informovala rodiče žáků, že na úmrtí muže upozorní v průběhu vyučování. Zároveň škola uvedla, že zruší všechny testy a důležité úkoly naplánované na následující dny.

  • Příčina útoku zůstává neznámá, vláda vyvěsí na znamení smutku vlajky na půl žerdi

    Motiv útoku zůstává podle premiéra Marka Rutteho stále neznámý. V úterý budou na vládních budovách vyvěšeny vlajky na půl žerdi na znamení respektu vůči obětem pondělní střelby a jejich pozůstalým.

  • Stupeň nebezpečí byl v reakci na zatčení hlavního podezřelého snížen na 4

    Policii se podařilo zadržet hlavní podezřelou osobu Gökmena Tanise. V reakci na to byl snížen vyhlášený nejvyšší stupeň nebezpečí na úroveň 4.

  • Provoz městské hromadné dopravy, který policie krátce po útoku zastavila, byl opět obnoven

  • Podezřelý Gökmen Tanis zadržen

    Policie na tiskové konferenci právě oznámila, že již zadržela hlavní podezřelou osobu, 37letého Gökmena Tanise. Jedná se o muže, který se narodil v Turecku. Zatčen byl v ulici Oudenoord v centru města. Poblíž tohoto místa policie odpoledne nalezla hledaný červený Renault Clio.

  • Policie zadržela jednu osobu, nejde však o hledaného Gökmena Tanise

    Policejní mluvčí na tiskové konferenci právě oznámil, že policie při prohledávání několika domů v pondělí odpoledne zatkla jednoho podezřelého. Nejedná se však o hledaného Gökmena Tanise, identita zadržené osoby není známá. Jasný zatím stále není ani motiv útoku.

  • Záběry z místa: Policie po pachateli nadále pátrá, město je uzavřené

    Informace z místa útoku přinesl novinář Tomáš Etzler. „Obyvatelé tu mají zákaz vycházení, všechna nádraží, školy a obchody jsou uzavřeny. Policie po střelci stále pátrá,” uvedl Etzler.

    Záběry novinář pořídil okolo půl čtvrté hodiny odpolední.

    Záběry z místa pondělní střelby.Video: Eliška Kolomazníková, Seznam Zprávy

  • Nejvyšší stupeň nebezpečí zůstane vyhlášený nejméně do desáté hodiny večerní

    Policie oznámila, že až do desáté hodiny večerní zůstane v Utrechtu v platnosti vyhlášený nejvyšší stupeň nebezpečí, tedy stupeň 5.

  • Podezřelý muž je policii známý, v minulosti byl několikrát souzen

    Podezřelého Gökmena Tanise tamní policie dobře zná kvůli předchozím spáchaným trestným činům. Souzen byl v minulosti například kvůli vloupání do auta v únoru 2012, kvůli pokusu o vraždu a střelbě v prosinci 2013, za ohrožování veřejného činitele v říjnu či za řízení pod vlivem alkoholu v listopadu 2014. Naposledy stanul před soudem před zahájením trestního řízení v červenci roku 2017, kdy čelil obvinění ze sexuálního napadení. Není však jasné, zda byl v těchto případech usvědčen.

    Policie zároveň odpoledne vzala k výslechu bratra podezřelého Gökmena Tanise.

  • Střelba v Utrechtu mohla být i zločinem z vášně

    Po střelbě v tramvaji v nizozemském městě Utrecht policie odvolala výzvu obyvatelům, aby nevycházeli. Podle veřejnoprávní stanice NOS vyšetřovatelé nevylučují, že střelba mohla být zločinem z vášně. Podle očitých svědků totiž pachatel mířil na ženu, kterou podle všeho znal, a na lidi, kteří se jí snažili pomoci. Policisté už dříve uvedli, že považují terorismus za jeden z možných motivů.

    „Mohl to být i zločin z vášně,“ řekl stanici NOS policejní mluvčí Bernard Jens. Starosta Utrechtu Jan van Zanen přitom už dříve incident označil za teroristický čin. Mluvčí Jens zároveň vyvrátil informace, že se dnes střílelo na více místech Utrechtu.

    Podle očitého svědka činu, jednadvacetiletého Nielse, kterého citovala stanice NOS, se střelec zaměřil na jednu osobu. „Cílil na lidi, kteří se pokusili té ženě pomoci,“ uvedl.

  • Policejní mluvčí znovu potvrdil, že se střílelo pouze na jednom místě

  • V 18:00 bude tisková konference

    Policie, prokurátor a starosta Utrechtu vystoupí na tiskové konferenci v 18:00.

  • Policie nevylučuje žádné motivy

    Na sociálních sítích se podle utrechtské policie šíří spekulace o motivu útočníka. Policie k tomu uvádí, že při vyšetřování incidentu žádný motiv nevylučuje.

  • Počet zraněných osob se snížil na pět

    Počet zraněných osob klesl podle Sky News z původních devíti na pět. Zároveň došlo ke zrušení doporučení nizozemské policie pro obyvatele Utrechtu nevycházet na ulici.

  • Nizozemská královská rodina vyjádřila soustrast rodinám obětí

    Nizozemský král Vilém Alexandr a královna Máxima vyjádřili soustrast pozůstalým obětí pondělního útoku.

    „Hluboce nás dnešní útok, který si vyžádal tři mrtvé a devět zraněných, zarmoutil. Takovéto násilné činy představují naprosto nepřijatelný zásah do společnosti, v níž se lidé cítí bezpečně a kde převažuje svoboda a tolerance. Děkujeme všem zasahujícím jednotkám, které na místě pomáhají. Myslíme na všechny obyvatele Utrechtu,” uvedli ve vyjádření.

  • Na nizozemské letiště Schiphol byly vyslány jednotky vojenské policie

    Na největší nizozemské letiště Schiphol poblíž Amsterdamu vyráží podle webu Sky News jednotky vojenské policie.

Související témata:

Hlavní zprávy