Hlavní obsah
Online

Střelec ve Štrasburku křičel „Alláhu akbar“

V centru Štrasburku se v úterý ozývala střelba.Video: Seznam Zprávy

 
aktualizováno •

Útočníka, který zastřelil tři lidi, policie při přestřelce zranila, stále je ale na útěku. Na místě je reportérka Seznamu.

Článek

Na vánočních trzích v centru Štrasburku byla v úterý kolem osmé hodiny večer slyšet střelba. Střílelo se údajně u katedrály na náměstí Place Kléber.

Při útoku zemřeli tři lidé, potvrdila to prefektura regionu Grand Est a Bas-Rhin. Podle reportérky Seznamu by měla být jednou z obětí střelby turistka z Japonska. Devět osob útočník zranil vážně, pět lehce. Počet mrtvých a zraněných prefektura v průběhu středečního dopoledne několikrát měnila.

Podle francouzského novináře Bruna Poussarda bylo slyšel přes deset výstřelů. První dva samostatně, další v sériích. Další svědci podle informací Seznamu střelbu přirovnali k odpalování raket.

Ze Štrasburku informuje reportérka Seznamu Zuzana Černá.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

V zemi platí nejvyšší stupeň ohrožení terorismem

Útočník je stále na útěku. Ve Francii byl zvýšen stupeň ohrožení teroristickým útokem na nejvyšší. Do Štrasburku dorazily dodatečné bezpečnostní síly.

Útok, který vyšetřují experti na terorismus, se odehrál v úterý kolem 20:00 SEČ v blízkosti vánočního trhu. Devětadvacetiletý podezřelý Cherif Chekatt podle médií figuruje na seznamu osob podezřelých z radikalizace. V úterý ráno údajně měl být zadržen v souvislosti s loupežným přepadením, ale policie ho doma nezastihla. V jeho bytě však údajně našla granáty. Castaner potvrdil, že podezřelý byl v minulosti trestán za delikty ve Francii i Německu. Jeho nejbližší rodinní příslušníci byli po útoku zadrženi, matka, otec a dva bratři jsou v rukou policie.

Policie po incidentu preventivně posílila ochranu veřejných budov, ve Štrasburku právě probíhá plenární zasedání Evropského parlamentu. Europoslanci mají mimo jiné debatovat o možném střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše.

Telefonát s očitým svědkem událostí.Video: Seznam Zprávy

  • Trhy budou ve středu zrušeny

    Všechny středeční trhy, koncerty a akce by měly být zrušeny, vlajky budou kvůli útoku spuštěny na půl žerdi.

  • Policie prohledává domy

    Podle televize France24 policie prohledává domy poblíž náměstí Gutenberg. Útočník je stále na útěku.

  • Zprávy o střelbě v obchodním centru poblíž Štrasburku byly falešné

    Regionem Bas-Rhin otřásla dnes dopoledne zpráva o další otevřené palbě, tentokrát v obchodním centru v Haguenau, přibližně 30 kilometrů od Štrasburku. Tamní policie to však na Twitteru rázně vyvrátila.

  • Nožem bylo zraněno více lidí

    Primář štrasburské nemocnice francouzským médiím potvrdil, že terorista nožem zranil vícero osob ve věkovém rozmezí 20 až 65 let.

  • Tři ze zraněných jsou ve velmi kritickém stavu

    Ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová informovala na zasedání dolní komory parlamentu, že jedna ze zraněných osob je ve stavu klinické smrti, dva další lidé jsou stále v ohrožení života.

  • Skončily interpelace vlády v Národním shromáždění

    Na zasedání Národního shromáždění byl prostor pro otázky na členy vlády, některé z nich se týkaly štrasburského útoku. Vládní i opoziční politici kladli velký důraz na soudržnost, několikrát se v sále tleskalo a premiér Édouard Philippe se u tématu obrany Francie dokázal shodnout s levicovým Jean-Lucem Mélenchonem, vytrvalým a důrazným kritikem vlády.

  • Castaner: Nyní teroristu hledá 720 příslušníků bezpečnostních složek

    Francouzský ministr vnitra Christophe Castaner na zasedání dolní komory Národního shromáždění řekl, že nyní je v terénu 720 příslušníků bezpečnostních složek hledajících Cherifa Chekatta.

  • Policie zadržela útočníkovu rodinu

    Podle informací francouzské televize BFMTV policie zadržela Chekattova otce, matku a dva bratry.

  • Chekatt byl za nebezpečného označen v roce 2016

    Cherif Chekatt, podezřelý ze spáchání teroristického útoku v úterý večer ve Štrasburku, byl za „Fiché S“, tedy osobu představující přímou hrozbu bezpečnosti státu, označen v květnu 2016.

  • Minuta ticha ve francouzském parlamentu

    I poslanci dolní komory parlamentu v Národním shromáždění drželi před začátkem jednání v 15 hodin minutu ticha za oběti teroristického útoku ve Štrasburku.

  • Žluté vesty budou přes štrasburský útok v sobotu protestovat

    Jean-Claude Resnier, jeden z koordinátorů demonstrací žlutých vest, řekl v debatě ve studiu televize LCI, že i přes výzvy ke klidu o víkendu z respektu k obětem teroristického útoku a jejím pozůstalým uskupení plánuje v sobotu opět demonstrovat.

  • Hamáček: Po útoku ve Francii není potřeba zvyšovat v ČR opatření

    Po úterním útoku ve Štrasburku není podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) zapotřebí zvyšovat v Česku bezpečnostní opatření. Policie je preventivně posílila 1. prosince v souvislosti s vánočními svátky a trhy. Bezpečnostní složky monitorují veškeré možné hrozby v Česku i v zahraničí, dodal Hamáček na Twitteru. Rodinám obětí útoku vyjádřil soustrast. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) česká vláda zvláštní kroky kvůli útoku dělat nebude.

  • Trump plánuje zpřísnění kontrol na hranicích

    Na útok ve Štrasburku zareagoval i americký prezident Donald Trump.

    „Další velmi zlý teroristický útok ve Francii. Ještě více posílíme dohled na hranicích,“ napsal na Twitter.

  • Propagační video přibližuje atmosféru vánočních trhů

    Propagační video oficiální webové stránky města Štrasburk ukazuje atmosféru na vánočních trzích, kde v úterý večer došlo ke střelbě. Městu se kvůli každoročním trhům přezdívá „Hlavní město Vánoc.“

    Propagační video štrasburských vánočních trhů z roku 2015.Video: strasbourg.eu

  • Štrasburk žije v obavách, lidé čekají na dopadení střelce

    „Všichni utíkali všemi směry, byla tu panika," řekl ČTK jeden z organizátorů vánočních trhů Pierre Bardet, který slyšel několik výstřelů z pěší uličky Rue des Orfévres ozdobené vánočními motivy. Její část dnes uzavírá policejní páska, za kterou lidé kvůli vyšetřování stále nemohou.

    „Byl tu můj manžel, hned jak se začalo střílet, přijela policie a nařídila lidem, aby zůstali uvnitř," řekla majitelka hostince U tří rytířů, který se nachází nedaleko místa střelby. „Necítíme se úplně bezpečně, ale přece kvůli jednomu bláznovi nezavřeme,“ pokrčila rameny.

  • Lidé musí při vstupu do centra ukázat obsah zavazadel

  • Podezřelý byl trestaný ve třech zemích

    Podle informací francouzské televize LCI byl Chekatt trestán v součtu za 27 spáchání trestného činu ve Francii, Německu a Švýcarsku.

  • Ruce za hlavu, video zachycuje zasahující vojáky

    Agentura AP přinesla video natočené obyvateli Štrasburku, které má zachycovat zásah vojáků při pátrací akci po střelci z vánočních trhů. Na nahrávce jsou mimo jiné slyšet vojáci vykřikující „ruce za hlavu". Agentura neupřesnila, na jakém místě se měla scéna odehrát.

    Zasahující vojáci ve Štrasburku.Video: Martin Zíta, AP

  • Co předcházelo střelbě?

    Podle očitých svědků se Cherif Chekatt, který je z večerní střelby podezřelý, na vánoční trhy v centru města dostal přes most Pont du Corbeau na jihu centrálního ostrova města. Střelbu slyšeli kolemjdoucí poprvé krátce před 20. hodinou večerní. V tomto bodě se ale zprávy ze Štrasburku mírně liší.

    Podle jedné verze se střelec přiblížil do ulice Rue des Orfèvres, kde zahájil střelbu. Tuto verzi potvrdila také kancelář prokurátora. Podle druhé verze naopak střelbu zahájil v ulici Rue des Grandes Arcades. Po útoku, jehož cíle byly zřejmě vybrány nahodile, útočník z místa uprchl v uneseném taxi.

    Přibližně ve 21:20 přinesla francouzská média informaci, že štrasburská policie zahájila blíže nespecifikovanou operaci v ulici Rue d'Épinel ve čtvrti Neudorf. Právě tam, přibližně dva kilometry chůze od náměstí Place Kléber, měl podle dostupných informací podezřelý z útoku žít.

    V místě bydliště se ale podle všeho neskrýval a policii stále uniká.

  • Podle prokuratury podezřelý útočil i nožem a řekl taxikáři, že zabil deset lidí

    Prokurátor Rémy Heitz také sdělil, že útočník byl ozbrojen i nožem, kterým zranil určitý počet obětí a zaútočil na policisty. Poté, co nastoupil do taxíku, taxikáři nesdělil přesnou adresu, na kterou chtěl, ale vedl ho ulicemi, přičemž si řidič všiml, že je zraněn a má u sebe střelnou zbraň. Terorista mu řekl, že zabil deset lidí. Podle Heitze se Chekatt zradikalizoval během pobytu ve vězení v roce 2015.

Hlavní zprávy