Hlavní obsah

Střelbu na kalifornském venkově vyprovokovala pravděpodobně sousedská hádka

Policisté pátrají po motivu střelce z TehamyVideo: AP

 

Reklama

Střelec zabil čtyři lidi, dalších 10 je zraněných. Pachatel už byl pro násilný útok stíhán dříve.

Článek

Kalifornským okresem Tehama v úterý otřásla střelba. Útočník usmrtil a zranil dohromady 14 lidí. Střílelo se celkem na sedmi místech, jedním z nich byla i místní základní škola.

Do areálu školy dorazil pachatel ještě před začátkem vyučování. S kradeným pick-upem nejdříve prorazil brány školy, pak začal střílet na okna a zdi budovy. Učitelům se naštěstí podařilo žáky bleskově zamknout v budově, do které se tak útočník nemohl dostat.

Jednoho z žáků schovaných pod lavicí útočníkova střelba zranila, nyní je ve stabilizovaném stavu, některé děti pravděpodobně zranily střepy z rozstřílených oken. Mezi mrtvými ale nejsou.

Útok ukončil zásah policie, která pachatele zneškodnila. „Podezřelý střílel přímo na policejní vozidlo, pak jeden ze strážníků vytlačil jeho vůz z cesty a následná přestřelka skončila zastřelením útočníka,” uvedl zástupce šerifa okresu Tehama Phil Johnston.

Během jízdy mezi dvěma místy činu pachatel střílel na náhodné domy a auta v okolí. V jednom z nich dokonce zasáhl matku, která v autě před ním vezla do školy svého syna.

„Útočník na silnici předjel vůz ženy, která tou dobou převážela děti do školy, a bez varování na něj spustil střelbu,” vyjádřil se dále Johnston. Chlapec, který v okamžik střelby seděl na zadním sedadle, je už stabilizovaný. Žena momentálně s těžkým zraněním v nemocnici bojuje o život.

Pachatel neútočil poprvé

Střelce, jehož totožnost úřady dosud nezveřejnily, měl k útoku údajně vyprovokovat spor s jeho sousedy. Pro útok na jednoho z nich byl přitom zadržen poprvé už v lednu tohoto roku.

Podle místních obyvatel nejsou zvuky střel v oblasti neobvyklé. V asi tisícové obci na severu Kalifornie je vlastnictví zbraně běžnou záležitostí. „Upřímně doufám, že z toho nevznikne kauza o legálním držení zbraní. Sama jich mám několik. Učím střílet i svoje děti. Není to zbraní, je to člověkem,” komentovala tragédii jedna z obyvatel vesnice, 33letá Tiffany Rodgersová.

Reklama

Doporučované