Hlavní obsah

Střelce v norské mešitě zastavili sami věřící. Od tragédie dělily vteřiny

Střelba v norské mešitě je vyšetřovaná jako teroristický útok. Od tragédie dělily vteřiny.Video: Tereza Brhelová, Reuters

 

Reklama

Policie vyšetřuje sobotní střelbu v mešitě v Oslu. Podle ní šlo o nepovedený teroristický útok. Pachatel má navíc na svědomí jednu vraždu.

Článek

V sobotu dopoledne vešel do mešity na předměstí Osla bílý mladík v helmě a neprůstřelné vestě. Měl u sebe dvě brokovnice a pistoli. Začal střílet, ale zastavili ho lidé uvnitř.

V době útoku byli v mešitě pouze tři lidé. Střelec během útoku zranil pětašedesátiletého muže, který se ho jako první pokusil zastavit.

„Najednou jsem slyšel střelbu. Ten muž začal střílet na další dva muže, kteří byli v mešitě. Pak jsem ho chytil,“ řekl agentuře Reuters pětašedesátiletý Mohammad Rafiq.

Střelec přišel bočními dveřmi a před zásahem Rafiqa stihl vystřílet jen pár nábojů. Členům náboženské obce se ho podařilo rychle zneškodnit. V té době v mešitě připravovali festival Eid-al-Adha. V neděli se ho podle mluvčího mešity Waheed Ahmeda mělo účastnit až 1000 lidí.

Podle policie útočník jednal sám a jde o dvacetiletého Nora, který bydlel poblíž mešity a islámského centra al-Noor. Policie útočníka po příjezdu zadržela a nyní je ve vazbě stíhán za pokus o teroristický útok a také za vraždu. Na místě jeho bydliště se totiž našla mrtvá sedmnáctiletá žena. Podle policie to byla jeho nevlastní sestra.

Útočníka vyšetřovatelé znali už z dřívějška, ale podle šéfa zásahu Runa Skjolda neměl žádný záznam v trestním rejstříku. Podle všeho ale dával najevo své ultrapravicové a antiimigrantské názory a sympatizoval s osobou Vidkuna Quislinga. Ten se během druhé světové války stal norským symbolem kolaborace s nacisty.

Muslimská komunita vyzvala vládu, aby učinila kroky k větší ochraně muslimské komunity v Norsku.

„Tajná policie několik let označovala muslimy za největší hrozbu pro tuhle zemi, ale když se podíváte na dva poslední a největší teroristické úroky v Norsku, viníci nejsou muslimové,“ řekl lokální televizi TV2 jeden ze členů kongregace Irfan Mushtaq.

V roce 2011 neonacista s antimuslimským smýšlením Anders Behring Breivik spáchal sérii teroristických útoků v norském hlavním městě Oslo a na ostrově Utøya, při kterých bylo zabito celkem 77 lidí, z nichž většinu tvořili účastníci letního pobytu mládežnické organizace Norské strany práce.

Mešity zavedly silnější bezpečnostní opatření po útoku střelce na Novém Zélandu. Ten na jaře letošního roku zabil během střelby 51 lidí.

Reklama

Doporučované