Hlavní obsah

Dva vraždící šílenci o víkendu vyděsili Ameriku. Kde se v nich vzala taková nenávist?

Spojenými státy za tento víkend otřásly dvě masové vraždy.Video: Šimon Trantina

 

Reklama

Dvě masové střelby za jediný víkend, 29 mrtvých a až padesát zraněných. Spojenými státy otřásly dva velké útoky střelnými zbraněmi na veřejnosti. Útočníky byli mladí muži ve věku 21 a 24 let. V prvním případě šlo pravděpodobně o čin z nenávisti, policie požaduje trest smrti. Motiv druhého útočníka je nejasný.

Článek

K první střelbě došlo v nákupním centru v texaském El Pasu v sobotu dopoledne místního času. Při útoku, který podle úřadů spáchal jedenadvacetiletý běloch Patrick Crusius, přišlo o život 20 lidí. Je mezi nimi i několik Mexičanů. České Ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi oběťmi některého z incidentů byli Češi.

Tragédie patří k nejhorším případům podobného násilí v novodobé americké historii. Střelec byl na místě zadržen a nyní je ve vazbě. Hrozí mu trest smrti za vnitrostátní terorismus a zločin z nenávisti.

V době útoku bylo v obchodním centru téměř tři tisíce lidí. Kromě mrtvých jsou hlášeny i tři desítky zraněných.

„Pachatel je obviněn z vražd. Budeme usilovat o trest smrti,“ uvedl právní zástupce okresu El Paso Jaime Esparza na tiskové konferenci.

„Případ vnitrostátního terorismu“ potvrdil i právní zástupce pro Texas John Bash. „Budeme dělat to, co děláme teroristům v této zemi, což je rychlá a jistá spravedlnost,“ řekl Bash.

Motiv činu zatím není veřejně znám. Policie ale vyšetřuje rasistický či protimigrantský podtext. Krátce před střelbou se totiž na sociálních sítích objevil manifest, v němž jeho autor hovoří o nutnosti reagovat na „hispánskou invazi do Texasu“ a vyjadřuje podporu masakru ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, kde australský bělošský pravicový extremista zabil v březnu 51 lidí.

Policie už potvrdila, že zveřejněný manifest je spojený s Crusiusem.

Asi sedmisettisícové El Paso leží na hranicích s Mexikem a tvoří de facto aglomeraci s více než milionovým mexickým městem Ciudad Juárez. Podle mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora jsou mezi mrtvými tři Mexičané, devět Mexičanů bylo zraněno. Podle svědků si ovšem útočník oběti nijak nevybíral a střílel na každého, kdo mu přišel do cesty.

Foto: FBI

Patrick Crusius, útočník z El Paso.

Jedna minuta, devět mrtvých

Druhý útok zasáhl město Dayton v Ohiu v neděli brzy ráno místního času. Čtyřiadvacetiletý Connor Betts z Bellbrooku začal střílet před jedním z barů. Za necelou minutu stihl zabít devět lidí. Dalších asi dvacet osob zranil. Policie jej na místě zastřelila.

Mezi mrtvými je podle policie v Ohiu také dvaadvacetiletá Megan, útočníkova sestra. Další z nich jsou Afroameričané i běloši, ženy i muži různého věku.

Bettsův motiv je zatím nejasný. Policie ale při domovní prohlídce našla spisy, které ukazují, že se „zajímal o zabíjení lidí“, napsal zpravodajský server CNN.

Podle předběžných zjištění nebyl útok rasově ani politicky motivovaný. Policie případ stále vyšetřuje. Policejní šéf uvedl, že Betts nebyl dříve v hledáčku policie.

„Neustále hledáme to, co ho mohlo motivovat udělat tak hroznou věc. Vedeme rozhovory s desítkami lidí a procházíme spoustou různých elektronických a jiných důkazů, abychom se to pokusili určit,“ řekl zástupce ředitele policie v Daytonu Matt Carper.

Podle místní starostky Nan Whaleyové byla policie na místě asi minutu po prvním výstřelu, protože policisté byli právě poblíž na pochůzce. Za rychlý zákrok pochválil policii i prezident Donald Trump.

„Pokud by nedorazili tak rychle, bylo by mnohem více obětí,“ uvedla starostka. Podle Whaleyové měl útočník ochrannou výstroj a další zásobníky s náboji. Podle amerických médií střílel poloautomatickou puškou.

Foto: facebook.com

Connor Betts, útočník z Daytonu.

Trump terčem kritiky

Donald Trump na Twitteru oba masakry odsoudil. „Neexistují důvody ani výmluvy, které by ospravedlnily zabíjení nevinných lidí,“ napsal prezident. Přikázal také, aby americká vlajka Bílého domu a dalších vládních budov byla spuštěna jen napůl.

Trump se nicméně kvůli nejnovějším incidentům stal terčem kritiky. Například demokratičtí uchazeči o kandidaturu v prezidentských volbách Pete Buttigieg a Beto O'Rourke šéfovi Bílého domu vytkli, že svou protiimigrační politikou přispěl k růstu xenofobie v zemi. „Nenávist nejen toleruje, ale také ji podporuje,“ řekl O ́Rourke o Trumpovi v rozhovoru s televizí CNN. Na otázku, zda za střelbu z El Pasa může Trump tím, že podporuje nenávist, odpověděl kladně.

Tragédie vyvolala v USA vlnu solidarity i nová volání po přísnější kontrole zbraní. K nim se připojil i O'Rourke, jenž se v El Pasu narodil, a několik stovek lidí, kteří v neděli demonstrovali ve Washingtonu před Bílým domem. Návrh zákona o přísnějších prověrkách lidí, kteří si chtějí koupit zbraň, letos v únoru schválila Sněmovna reprezentantů, Senát ale zatím ne. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová podle BBC uvedla, že Trump by zákon stejně vetoval.

Černínský palác po útoku v El Pasu uvedl, že nemá zprávy o tom, že by mezi oběťmi střelby, případně zraněnými, byl český občan. „Na nouzovou linku velvyslanectví ve Washingtonu ani na našeho honorárního konzula v Houstonu se nikdo neobrátil s žádostí ani o pomoc, ani o informace,“ sdělil ČTK Robert Řehák z tiskového odboru Ministerstva zahraničních věcí. Obdobnou informaci poskytl i po pozdějším útoku v Daytonu.

Reklama

Související témata:

Doporučované