Hlavní obsah

Výbuchy a střelba zabily v kábulské nemocnici více než 30 lidí, dalších 50 zranily. Útočníky zlikvidovalo komando

Při útoku na kábulskou nemocnici zemřelo 30 lidí

 

Reklama

Výbuchy a střelba se ozývaly ve středu ráno z nemocnice v afghánském hlavním městě Kábulu. Armádní komando útočníky zabilo. K atentátu se přihlásil Islámský stát.

Článek

Sebevražedným útokem u hlavního vstupu začal středeční ranní atentát na největší vojenskou nemocnici Daud Khan v Kábulu. Čtyři muži převlečení za doktory pak vystoupali do vyšších pater nemocnice a začali střílet. Ozbrojeni byli kalašnikovy a ručními granáty. Informaci potrvdilo afghánské ministerstvo obrany.

K útoku se prostřednictvím agentury Amaq přihlásil Islámský stát. Tálibán naopak odpovědnost za útoky okamžitě popřel.

Afghánský ministr obrany uvedl, že armádní komanto už všechny útočníky zlikvidovalo. Šestihodinová akce byla náročná, zásahová jednotka se obávala, aby svojí střelbou nezranila nebo nezabila civilisty uvnitř nemocnice.

Podle afghánských úřadů, které cituje web BBC, při útoku zemřelo více než 30 lidí, dalších 50 bylo zraněno. Původní zprávy hovořily jen o třech mrtvých, zbytek těl objevily bezpečnostní složky po likvidaci útočníků při prohledávání nemocnice.

„Byl jsem na operačním sále, když najednou vstoupil sebevražedný útočník oblečený v doktorské uniformě. Začal na mě střílet, spadl jsem na zem a potom útočník zastřelil mého kolegu. Nějak se mi podařilo uniknout zadním východem, který byl totálně zatarasen ostnatým drátem," řekl agentuře Reuters lékař Abdul Kádir.

Speciální jednotky, vojenské helikoptéry a další bezpečnostní jednotky odpovídají na útok na vojenskou nemocnici v Kábulu.

Nemocnice Daud Khan stojí v rušné centrální části města nedaleko americké ambasády. Disponuje až čtyřmi sty lůžek. Někteří pacienti se po zahájení útoku snažili zachránit tím, že vylézali z oken svých pokojů.

Reklama

Doporučované