Hlavní obsah

Střelec v Istanbulu neměl převlek Santa Clause, uvedl turecký premiér. Mohlo jít o trest za novoroční oslavy. Střílelo se i u mešity

Oslava příchodu nového roku se v Istanbulu proměnila v krveprolití.Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Informace o vánočním převleku střelce popřel turecký premiér. Obětí je 39, mnoho desítek lidí je zraněných, někteří velmi vážně.

Článek

Útočník, který na silvestrovské oslavě v tanečním klubu Reina v Istanbulu zastřelil 39 lidí, nebyl oblečen do kostýmu Santa Clause. Turecký premiér Binali Yildirim na tiskové konferenci popřel informace, které se objevily ve většině světových médií.

Vyšetřovatelé zatím zveřejnili jen minimum informací. Kdo za nočním útokem stojí, se neví. Policie má k dispozici střelcovu zbraň, kterou zanechal na místě činu. Muž je stále na útěku. Podle jednoho ze svědků provolával při střelbě „Alláhu akbar". Policie tvrdí, že útočil pouze jeden střelec, někteří přeživší ale podle listu The Guardian mluví o více útočnících, kteří se navzájem dorozumívali vysílačkami.

Kontroverzní linku celému případu dodaly konzervativní turecké noviny Akit a Milli Gazete. Podle nich šlo o poslední varování před podobnými oslavami, které by neměly vůbec probíhat. Mluví se i o možnosti, že útok měl být opravdu trestem za bujaré slavení, které se neslučuje s rigidním výkladem islámu, jenž vyznává třeba teroristická organizace Islámský stát. Noviny nicméně sklidily za svůj úsudek ostrou kritiku, zástupci turecké opozice vyzvali odpovědné redaktory k rezignaci.

Tak to vypadalo po nočním útoku na diskotéku v Istanbulu.Video: Reuters

Podle posledních informací útok nepřežilo 39 lidí, z toho nejméně 24 cizinců. České Ministerstvo zahraničních věcí zatím nemá informace, že by na místě zemřel nějaký Čech. Mezi zabitými cizinci je podle tureckých úřadů i ambasád sedm Saúdů, tři Iráčané, dva Libanonci, Tunisané a Indové a dále občané Kuvajtu, Sýrie a Izraele. Zabit byl i Belgičan tureckého původu a další Kanaďan původem z Iráku.

V nemocnici je nejméně sedmdesát zraněných. Podle ministra vnitra Süleymana Soyla jsou minimálně čtyři ve velmi vážném stavu. Zraněných je mnoho cizinců. Podle odhadů bylo na diskotéce šest set lidí, úřady se obávají, že obětí může být i více než čtyřicet.

Střelba u mešity: pachatel neznámý

Několik hodin po masakru v klubu Reina se střelba ozvala od jedné z istanbulských mešit. Britský list The Independent s odvoláním na tureckou tiskovou agenturu Dogan uvedl, že při tomto útoku byli zraněni nejméně dva lidé. Útočník před mešitou začal střílet ve chvíli, kdy se shromáždil dav věřících, kteří se přišli modlit. Dvě zraněné osoby byly odvezeny do nemocnice, žádné další podrobnosti o incidentu prozatím nejsou známy. Pachatel je na útěku.

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že spolu tyto dva útoky souvisejí.

Reklama

Doporučované