Hlavní obsah

V Ostravě se střílelo nelegální zbraní, šlo o nejrozšířenější typ v Česku

Foto: Twitter.com/PolicieČR

Pachatel střelby v ostravské nemocnici střílel nelegální zbraní.

Reklama

Podle šéfa moravskoslezské policie Tomáše Kužela v čekárně Fakultní nemocnice Ostrava Ctirad V. střílel nelegálně drženou zbraní. Samonabíjecí pistoli české výroby CZ 75 přitom není jednoduché nelegálně sehnat.

Článek

Podle serveru Lidovky.cz je pistole CZ 75 nejrozšířenějším typem v tuzemsku. Dle bývalého ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a exnáměstka ředitele Celní správy ČR Roberta Šlachty není snadné zbraň opatřit. Jednou z cest k jejímu získání ale může být internet: „Velkým problémem je nyní internetový prodej z takzvaného darknetu, kde jsou uživatelé anonymně. Kdo by chtěl zbraň sehnat na ulici, toho spíš dříve někdo udá,“ řekl pro Lidovky.cz Šlachta.

Vedoucí oddělení balistiky Kriminalistického ústavu Policie ČR Martin Valenta upozorňuje, že člověku, který se na trhu se zbraněmi neorientuje, by trvalo sehnat zbraň této ráže nelegální cestou i více než rok. Devítimilimetrová ráže, kterou měl ostravský střelec, se podle něj objevuje spíše výjimečně.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch přitom ještě včera ve večerních hodinách novinářům řekl, že účinná cesta, jak se bránit v nemocnicích útokům, neexistuje. Připomněl také, že vláda loni schválila program ochrany takzvaných měkkých cílů, jako jsou například nemocnice, na který bylo vyčleněno 96 milionů korun. Fakultní nemocnice v Ostravě z programu čerpala 1,2 milionu korun. „Peníze jsou využívány na vytvoření krizových plánů, proškolení personálu, jak v takových případech postupovat,“ vysvětlit Vojtěch.

Podle šéfa moravskoslezské policie měl Ctirad V. záznamy za násilnou a drobnou majetkovou trestní činnost. Palbu bez varování zahájil na poliklinice ostravské nemocnice v čekárně traumatologické ambulance v úterý po 7:00. Střílel čekající pacienty z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku. Mezi oběťmi jsou dva příslušníci Vězeňské služby.

Dle informací médií byl muž stavební technik, zhruba od půlky října byl nemocný. Tvrdil, že má závažnou chorobu. Jeho zaměstnavatel uvedl, že posledních 14 dní byl v pracovní neschopnosti a myslel si, že trpí závažnou chorobou. Policie zatím motiv činu oficiálně nezveřejnila.

Reklama

Doporučované