Hlavní obsah

Střelec z Christchurch se podrobí testům příčetnosti

Soud nařídil útočníkovi z Christchurch psychiatrické vyšetření.Video: AP

 

Reklama

Extremista je obviněný z padesáti zločinů vraždy a devětatřiceti pokusů o vraždu. Znalci nyní posoudí, zda je příčetný.

Článek

Soud v novozélandském městě Christchurch nařídil psychiatrické vyšetření útočníka, který střílel ve dvou místních mešitách, v jejímž důsledku zemřelo 50 lidí. Vyšetření má podle agentury Reuters zjistit, zda je způsobilý k soudnímu procesu.

Novozélandská policie v pátek oznámila, že obviněný z vraždění ve dvou mešitách novozélandského města Christchurch se bude odpovídat z padesáti zločinů vraždy a devětatřiceti pokusů o vraždu. Další obvinění podle ní nejsou vyloučena. Osmadvacetiletý bělošský extremista 15. března svůj útok nahrával a přenášel v přímém přenosu na internetu.

Soudce Cameron Mander vzal muže do vazby až do 14. června a nařídil, aby se podrobil vyšetření svého psychického stavu. Vyšetřit ho mají podle agentury AFP dva znalci, aby se zjistilo, „zda je schopen být souzen, nebo je nepříčetný“.

Australský parlament v pátek v Canbeře schválil zákon, který pokutuje společnosti vlastnící sociální média a umožňuje uvěznit jejich manažery, pokud bezodkladně neodstraní ze sítě násilný obsah. Zákon je bezprostřední reakcí na střelbu v Christchurch. Firmy mohou být potrestány pokutou ve výši deseti procent ročního obratu a manažeři až tříletým vězením.

Společnosti jako Facebook nebo Google se dopustí trestného činu, pokud ze svých serverů neodstraní videa nebo fotografie vražd, mučení nebo znásilnění. Australskou policii jsou podle zákona povinny o podobném obsahu informovat v „rozumné“ době, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Doporučované