Hlavní obsah

Střelec z Las Vegas chtěl podle policie po činu uprchnout a možná měl i komplice

Paddockova přítelkyně o vražedném plánu nic nevědělaVideo: AP

 

Reklama

Útočník masakru v Las Vegas Stephen Paddock chtěl podle policie po činu uprchnout. Policie se rovněž domnívá, že mu mohl někdo pomáhat. Jeho přítelkyně údajně o ničem nevěděla, uvedla v prohlášení.

Článek

Stephen Paddock si podle lasvegaského šerifa Josepha Lombarda pronajal pokoj v jiném hotelu s výhledem na jiný hudební festival - Life is Beautiful, který se konal o týden dříve než přehlídka country hudby Route 91 Harvest.

Policie se rovněž domnívá, že Paddockovi, který v Las Vegas v neděli postřílel téměř šedesát lidí, mohl někdo pomáhat. Podle šerifa důkazy také nasvědčují tomu, že čtyřiašedesátiletý střelec plánoval svůj hrůzný čin přežít.

„Myslíte si, že to všechno mohl uskutečnit sám?“ zeptal se Lombardo. Poukázal na ohromné množství zbraní, které Paddock nashromáždil, a na výbušniny nalezené v jeho autě. „Vede to k předpokladu, že v určitém stadiu mu někdo pomáhal,“ dodal. Podrobnosti ale šerif nesdělil.

Hazardní hráč a podivín. Z domu si vybudoval pevnost

Paddock si také kolem svého domu vybudoval masivní zástěnu. Aby zabránil výhledu na svůj dům. Sousedé s tím nesouhlasili. Dvacet z nich podepsalo petici za její odstranění. Paddock totiž zdí zakryl i výhled na město, které se rozprostírá pod domem.

„Nechci, aby se na mě lidé koukali, a nechci se dívat na ně,” řekl údajně Paddock jednomu ze sousedů. „Nechápu, proč ten dům měl, když to nebylo kvůli výhledu. Očividně chtěl soukromí,” myslí si další.

Obyvatelé také vypovídají, že Paddocka vídali jen velmi zřídka. Věděli, že je hazardní hráč. Předpokládali, že během dne asi spí.

„Jsme celou noc vzhůru a hrajeme,” chlubil se však Paddock.

Kromě sporů o výhled vypadal útočník z Las Vegas jako bezproblémový muž. Jeden ze sousedů ale řekl, že na rozdíl od své přítelkyně, dvaašedesátileté Marilou Danleyové, nebyl moc milý. Ostatní totiž ani nezdravil.

O ničem jsem nevěděla, řekla přítelkyně policii

Partnerka Paddocka o jeho záměrech nic nevěděla. Danleyová v době masakru pobývala na Filipínách. „Znala jsem Stephena jako milého, starostlivého a klidného člověka. Nikdy mi nic neřekl ani nepodnikl nic, co bych si mohla vykládat jako signál, že se může stát něco strašného,“ přečetl advokát Matthew Lombard z prohlášení své klientky poté, co ji v USA vyslýchali agenti FBI.

Policie se stále snaží zjistit, proč Paddock začal z hotelového pokoje ve 32. patře střílet.

Agent FBI Aaron Rouse před novináři řekl, že dosud žádný důkaz nenaznačuje, že by střelba do davu byla terorismem. Podle šerifa Josepha Lombarda z policie v Las Vegas bylo z nemocnic mezitím propuštěno 317 z celkem 498 zraněných.

Reklama

Související témata:

Doporučované