Hlavní obsah

Střelec z Las Vegas také možná plánoval útoky pomocí auta s trhavinou

Policie v Las Vegas prověřuje střelce, možná chtěl také zaútočit výbušninou v autěVideo: Reuters

 

Reklama

Američtí vyšetřovatelé prověřují podezření, že lasvegaský střelec Stephen Paddock plánoval útoky s použitím automobilu s výbušninou. Oznámila to agentura AP s odvoláním na policejní zdroje. Podle nich je tato informace ale předběžná a neopírá se o jasné důkazy.

Článek

V Paddockově autě byla podle dřívějších informací šerifa Las Vegas Josepha Lombarda nalezena kromě velké zásoby munice i látka, která se používá k výrobě výbušnin. Objevily se rovněž zprávy, že vrah chtěl možná zaútočit na veřejný koncert v srpnu v Chicagu a v září v Las Vegas.

Úřad koronera v Las Vegas mezitím oznámil, že nezveřejní výsledky ohledání Paddockova těla. Někteří odborníci měli podezření, že muž trpěl mozkovou chorobou, která mohla pozměnit jeho chování. Spekulovalo se rovněž, že k útoku se odhodlal poté, co se dozvěděl o nějaké své vážné nemoci. Vyšetřovatelé se tak stále pokoušejí zmapovat Paddockovy přípravy na nejtragičtější masovou střelbu v dějinách USA.

Vášnivý gambler, který ostatním naháněl hrůzu

Manažeři lasvegaských kasin si Paddocka připomínají jako „analytického hráče“, který si pečlivě vybíral terminály video pokeru, na kterých by mohl vyhrát. Dokázal prý u terminálu prosedět hodiny, sázel po stovkách dolarů a s nikým se nebavil. Od personálu očekával okamžitou obsluhu a dával okázale najevo, kdo je v sále pánem. Některým hráčům prý naháněl hrůzu, napsala agentura AP.

Pronajal si pokoje nad třemi festivaly

Paddock možná zvažoval i útoky na dva jiné festivaly, než byl ten, na němž zabil 58 lidí a přes 500 osob zranil. AP uvedla, že si podle úřadů najal pokoje s výhledem na hudební přehlídky v Las Vegas a Chicagu, které navštěvují desetitisíce lidí. Podle policie rovněž zřejmě plánoval po svém činu uprchnout. Nakonec však před příchodem policie spáchal sebevraždu. Jeho motiv stále zůstává nejasný.

Místní list Las Vegas Review-Journal s odvoláním na vyšetřovatele napsal, že Paddock během palby, která trvala přibližně deset minut, mířil i na velké nádrže s palivem pro letadla, které se nacházejí asi 300 metrů od festivalového stadionu. Do jedné z nádrží údajně udělaly kulky dvě díry, avšak žádnou zásadní škodu nezpůsobily.

Reklama

Doporučované