Hlavní obsah

Střelec z Paroubkovy oslavy opět před soudem. Na svobodu si ale musí počkat

Všichni doporučují, aby byl propuštěn, ale soudce verdikt odkládá.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Bohumír Ďuričko zastřelil v roce 2008 v restauraci Monarch syna provozovatele pražské matějské pouti Václava Kočku mladšího.

Článek

Někdejší pražský byznysmen, mimo jiné majitel hotelu Axa, Bohumír Ďuričko má stále naději, že bude po osmi letech předčasně propuštěn z vězení.

Odpykává si trest dvanáct a půl roku za vraždu Václava Kočky mladšího a po dvou třetinách žádá o propuštění. Okresní soud v Karviné to sice nezamítl, ale ve čtvrtek už podruhé jednání v této věci odročil.

I když už byly přečteny listinné důkazy i znalecké posudky, chce soud slyšet znalce osobně, aby měl co největší jistotu, že Ďuričko nebude po svém případném propuštění nebezpečný.

Verdikt proto padne nejdříve 30. října, což je termín, na který bylo líčení odročeno.

Soud přečetl posudky znalců, některé z nich dávají Ďuričkovi naději na propuštění.

„Jeho náprava je možná,“ uvádí například jeden z expertů. „Pokud bude abstinovat a nebude mít přístup ke zbrani, jeho nebezpečnost klesá. Šance na resocializaci je snížena, ale další výkon trestu na tomto nic nezmění.“

O Ďuričkově podmíněném propuštění z vězení po odpykání dvou třetin trestu rozhodoval soud v Karviné už letos v dubnu. Tehdy citoval například ze zprávy karvinské věznice, kde si Ďuričko v posledních letech trest odpykává, podle níž je vzorným vězněm. Pomáhal třeba vymalovat cely.

Ďuričkův zločin připoutal pozornost nejen osobou oběti, zavražděný Václav Kočka mladší byl synem známého provozovatele pražské matějské pouti Václava Kočky staršího. Vražda se v roce 2008 navíc stala na křtu knihy bývalého premiéra a předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Jak Kočka, tak Ďuričko byli Paroubkovými hosty a přáteli.

Reklama

Související témata:

Doporučované