Hlavní obsah

Střelkyně ze sídla YouTube zřejmě zaútočila kvůli nespokojenosti s firmou. Na svém kanálu citovala Hitlera

V kalifornském sídle YouTube se střílelo.Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

Policii se podařilo identifikovat pachatelku, která v noci z úterý na středu středoevropského času postřelila v kalifornském sídle společnosti YouTube tři lidi. Čtvrtý člověk se zranil během evakuace.

Článek

Devětatřicetiletá Nasim Aghdamová postřelila v sídle společnosti YouTube ve městě San Bruno v severní Kalifornii tři lidi. K incidentu došlo přímo v areálu společnosti, kde pracuje přes tisíc zaměstnanců. Střelkyně postřelila jednoho muže a dvě ženy. Jedna z obětí je v kritickém stavu.

Zásahová jednotka dorazila na místo střelby do dvou minut od chvíle, co přijala tísňové volání. Policie pak celou budovu evakuovala a prohledala všechny přítomné. „Jsme velice provázaná komunita. Všichni jsme si v YouTube blízcí jako rodina. Proto máme pocit, jako by se úplně všichni z naší společnosti stali oběťmi tohoto činu,” řekl na tiskové konferenci Chris Dale, ředitel komunikace YouTube.

Podle mluvčích nemocnice v San Francisku, které je vzdálené jen několik minut jízdy na jih, přijali lékaři k ošetření šestatřicetiletého muže a dvě ženy ve věku dvaatřicet a sedmadvacet let. Všichni zranění jsou při vědomí a v šoku.

Za útokem mohla stát malá sledovanost

Podle policie použila střelkyně ruční zbraň. Tu nakonec obrátila proti sobě. „Prozatím toho víme jen velice málo,” řekl policejní ředitel televizi CNN. Podle nejnovějších informací kalifornská policie aktuálně pracuje s verzí, že střelkyně žádnou z obětí neznala. Pravděpodobně jednala ze vzteku na společnost YouTube. Ta měla filtrovat její videa a kanály tak, že jim klesala sledovanost a Aghdamová proto přicházela o zisk. V jednom z videí, které v lednu 2017 publikovala na svých stránkách, říká, že opatření nejsou fér a společnost si dělá, co se jí zachce. Terčem blokování ze strany YouTube měla být především videa, jež Aghdamová natáčela v perštině. Věnovala se v nich především týrání zvířat, veganství nebo bodybuildingu. Na stránce YouTube měla více než 5000 odběratelů.

Podle britské televize Sky News otec Aghdamové policii varoval před tím, že k podobnému útoku může dojít, protože jeho dcera podle něj společnost nenáviděla. Ismail Aghdam svou dceru rovněž nahlásil den před útokem jako pohřešovanou, později ji však našel, jak spí v autě.

Podle Sky News Aghdamová na jednom ze svých kanálů citovala Adolfa Hitlera: „Říkej lež dostatečně hlasitě a dostatečně dlouho a lidé tomu uvěří.“

Síť YouTube, která slouží ke sdílení videí, vlastní internetový gigant Google. Společnost minulý měsíc oznámila, že zakáže na svých stránkách obsah, který propaguje prodej zbraní a jejich příslušenství, stejně jako videa, jež mají diváky naučit, jak si zbraň mohou sami vyrobit.

Reklama

Související témata:

Doporučované