Hlavní obsah

Střet v ANO: Na kandidátku byli „silou“ dosazeni Faltýnkovi lidé

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Vedení ANO změnilo podobu kandidátky na Vysočině.

Reklama

Celostátní výbor Babišova hnutí překopal kandidátku, kterou si na Vysočině odhlasovali v primárkách tamní členové.

Článek

Členové hnutí ANO premiéra Andreje Babiše na Vysočině se ozvali kvůli zásahu celostátního vedení do podoby kandidátky, která byla předtím schválena v regionálních primárkách.

Celostátní výbor však ve středu z moci, kterou mu dávají stanovy, dosadil jiného lídra a za něj politiky, kteří v členské volbě neuspěli.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na první místo kandidátky tak dosadil Drahoslava Rybu, který nedávno skončil na pozici generálního ředitele hasičského sboru.

Na druhém místě je pak nově poslankyně Monika Oborná. Až třetí je Martin Kukla, kterého chtěli mít místní straníci jako lídra. Čtvrtý je poslanec Josef Kott a na dalších místech pak Ludmila Řezníčková a Zdeněk Faltus.

Faltuse si přitom členové ANO na Vysočině schválili na druhém místě a Řezníčkovou na třetím.

„Je to nerespektování demokratické volby,“ uvedl pro Seznam Zprávy Faltus. Doplnil, že s dalšími členy ANO na Vysočině připravují další kroky. „Poradím se se členy,“ napsal redakci.

Další členové uvedli, že s nimi nikdo z vedení ANO o změnách nemluvil. Ani krajské předsednictvo podle nich nevědělo o tom, že chce Babiš a spol. dosadit na první místo Rybu.

Původně přitom Oborná a Kott, kteří mají blízko k šéfovi poslanců ANO Jaroslavu Faltýnkovi, neměli být na kandidátce vůbec. Členové Babišova hnutí na Vysočině jim nabídli čtvrtou a pátou pozici. Jenže to oba odmítli. A na kandidátku se dostali až díky zásahu vedení ANO.

„Jsem ráda, že vedení hnutí ocenilo moji práci ve Sněmovně,“ uvedla Oborná s tím, že bude ráda s Rybou spolupracovat.

Mimochodem Jaroslav Faltýnek přes jasné odmítnutí členy hnutí na Vysočině bude nakonec za ANO kandidovat jako dvojka v Olomouckém kraji.

„Předpokládám, že se hnutí ANO na Vysočině po tomto kroku postupně rozpadne,“ uvedl v reakci na zásah vedení do kandidátky jeden z regionálních členů hnutí ANO, který si nepřál být jmenován.

Poslankyně Oborná, kterou naopak poslední události drží v naději, že ve Sněmovně bude pokračovat, napsala, že podle ní k rozpadu nedojde. „Všichni máme společný cíl, a tím je úspěch hnutí ANO ve volbách,“ uvedla politička, která se po původním neúspěchu v primárkách nechtěla na kandidátce podílet.

Jaroslav Faltýnek pak odmítá, že by za změnou kandidátní listině Vysočiny stál, jak si někteří zklamaní členové hnutí nyní myslí.

„Já jsem se o kandidátní listinu na Vysočině přestal zajímat v okamžiku, kdy mi tamní organizace nedala důvěru,“ uvedl Faltýnek.

Reklama

Doporučované