Hlavní obsah

Střet zájmů neřeší jen Babiš. Stín podezření padl i na českého europoslance

Foto: Profimedia.cz

Jan Zahradil rezignoval na post zpravodaje obchodní smlouvy s Vietnamem.

Reklama

Jednání o klíčové dohodě Evropské unie a Vietnamu měl na starosti český europoslanec Jan Zahradil. Po kritice, že je ve střetu zájmů kvůli napojení na vietnamské komunisty, na post rezignoval.

Článek

Evropský parlament minulý týden projednával dohodu o volném obchodu s Vietnamem. Jako zpravodaj ke klíčové obchodní smlouvě vystupoval český europoslanec za ODS Jan Zahradil.

Vzápětí ale ve funkci skončil. Začali ho totiž kritizovat kolegové z europarlamentu i vietnamské lidskoprávní organizace kvůli stykům s představiteli vietnamské komunistické strany.

Deník EU Observer, neziskový server informující o dění v Bruselu, upozornil na to, že český poslanec může být ve střetu zájmů.

Zahradil, který vyjednává důležitou obchodní dohodu mezi Vietnamem a Unií, je zároveň předsedou poradní rady Konfederace svazů Vietnamců v Evropě. Ta je podle expertů úzce napojená na vietnamskou komunistickou stranu.

„Vypadá to, že Konfederace svazů má vazby na vietnamskou komunistickou stranu a její hlavní představitele,” uvedl pro server europoslanec Philippe Lamberts.

Podle expertů je zmíněná konfederace součástí širšího aparátu, který vietnamští komunisté po vzoru těch čínských ve světě vybudovali, aby pracoval v jejich prospěch.

Foto: Toquoc.vn

Jednání českého europoslance s vietnamským premiérem.

„Konfederace je zřízena pod Vietnamskou vlasteneckou frontou, tedy politickým orgánem Komunistické strany Vietnamu. Tím, že se Jan Zahradil nechal zvolit na post předsedy komise poradců, se osobně zapojil do práce komunistické Národní fronty,” tvrdí analytička Sinopsis Kateřina Procházková.

Další europoslankyně kritizovala Zahradila za to, že z jednání o dohodě vyloučil vietnamské lidskoprávní organizace. „Jan Zahradil odmítl mou žádost, aby na jednání vystoupili zástupci nevládních organizací pro lidská práva,” napsala na svůj Facebook belgická politička Saskia Bricmontová.

Vietnamská skupina Brotherhood for Democracy, Reportéři bez hranic a Sociálně demokratická strana Evropy vydaly společné prohlášení, ve kterém tvrdí, že na jednáních měli být přítomni jejich zástupci, ale členové výboru je z účasti na výborech vyškrtli.

„Bylo by hanbou, kdyby evropské země ratifikovaly volný obchod se zemí, která zabraňuje svobodě projevu, tisku a demokracii,” píší signatáři.

Zahradil to popřel, stejně jako to, že by byl ve střetu zájmů. Přesto se rozhodl jako zpravodaj skončit. „Rozhodl jsem se rezignovat jako stálý zpravodaj obchodní dohody Evropské unie s Vietnamem, abych předešel další politizaci celé věci ze strany Zelených i lidskoprávních organizací,“ řekl Seznamu.

Zmíněné organizace prý podle něj mají jediný cíl – celou dohodu torpédovat. „Vždy jsem bojoval za to, aby dohoda o volném obchodu s Vietnamem byla férová. Lidskoprávní organizace si daly za cíl jediné, a to smlouvu potopit,“ uvedl pro Seznam Zahradil.

Jak upozornil Sinopsis, Zahradil se jako europoslanec zapojil do iniciativ, které mají kontakty s komunistickými stranami a oficiálními osobnostmi Číny a Vietnamu. Například v červenci roku 2016 navštívila na pozvání českého europoslance Evropský parlament delegace Svazu Vietnamců v ČR.

Tento svaz reprezentuje v Česku vietnamskou Národní frontu, zřízenou tamní komunistickou stranou. Její český předseda Hoang Dinh Thang se stal v roce 2009 členem Ústředního výboru vietnamské Národní fronty.

Reklama

Související témata:

Doporučované