Hlavní obsah

Další dobrá zpráva pro Babiše: Není ve střetu zájmů, úřad s ním definitivně zastavil řízení

Foto: Vojtěch Veškrna

Andrej Babiš podle Středočeského kraje není ve střetu zájmů.

Reklama

aktualizováno •

Středočeský krajský úřad ve čtvrtek pravomocně zastavil přestupkové řízení s premiérem Andrejem Babišem týkající se jeho možného střetu zájmů.

Článek

O rozhodnutí informoval deník Právo, kterému to potvrdil Babišův právní zástupce Václav Knotek. Přestupek se podle něj nestal, nebylo prokázáno, že by Babiš ovládal mediální společnosti.

Kraj posuzoval Babišovo odvolání proti rozhodnutí Městského úřadu Černošice. Ten dvakrát rozhodl, že předseda vlády má zaplatit pokutu 200 tisíc korun, protože jako vrcholný politik zároveň vlastní média. Nejnovější rozhodnutí Středočeského kraje je pravomocné, a jde tak o definitivní konec celé kauzy.

„Krajský úřad rozhodl 26. září, tedy ve čtvrtek, a to řízení zastavil, protože se přestupek nestal,“ sdělil deníku Knotek.

Podle advokáta se nepodařilo prokázat, že by Babiš měl na média v holdingu Agrofert skutečně vliv – celou společnost totiž převedl do svěřenského fondu právě proto, aby se vypořádal se zákonem o střetu zájmů.

„Neovládá společnosti provozující rozhlasové či televizní vysílání či vydávající periodický tisk. Naopak krajský úřad de facto v tom, že převedl akcie společnosti Agrofert do svěřeneckých fondů, vidí, že tím můj klient vyhověl zákonu,“ doplnil pro Právo advokát.

Krajská opozice už dříve kritizovala skutečnost, že Babišovo minulé odvolání proti rozhodnutí černošického úřadu projednával středočeský krajský úřad. Poukazovala na to, že ve středních Čechách vládne Babišovo hnutí ANO. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) tehdy podezření z podjatosti odmítla.

Opozice: Měl to posuzovat jiný úřad

Předseda klubu zastupitelů za STAN Věslav Michalik v pondělí řekl, že měl o případu rozhodovat jiný krajský úřad, v jehož čele není hnutí ANO. S tím souhlasí i zastupitel za ODS Martin Kupka. „V okamžiku, kdy by to rozhodoval jiný krajský úřad, tak by se takové vysvětlení nenabízelo,“ řekl.

Podle Michalika se úředník může cítit pod tlakem. „Ten černošický podle mě pod žádným tlakem není, kdežto ten krajský se může pod tlakem cítit, aniž by na něj někdo ten tlak vyvíjel,“ míní. Rozhodnutí je ale podle něj třeba respektovat, protože správní řízení není věcí samosprávy.

Jde o druhé rozhodnutí ve prospěch premiéra v krátké době – na konci srpna Městské státní zastupitelství v Praze zastavilo jeho stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Reklama

Doporučované