Hlavní obsah

Střety v Kongu se stupňují. Za uplynulý týden zahynulo nejméně 161 lidí

Násilnosti se začaly vyostřovat od minulého pondělí.Video: AFP, Reuters

 

Reklama

Při střetech v provincii Ituri na severovýchodě Konga zahynulo za uplynulý týden minimálně 161 lidí. S odvoláním na místní představitele to uvedla agentura Reuters.

Článek

Násilnosti vypukly v oblasti Djugu před dvěma týdny a od minulého pondělí se začaly vyhrocovat. Vláda však zatím nezveřejnila oficiální údaje o počtu obětí, jednotlivé odhady se odlišují. Podle guvernéra provincie Ituri Jeana Bamanisy se místní úřady stále snaží zjistit přesný počet obětí. Kdo za násilnostmi stojí, nicméně odmítl říct.

Poslanec z provincie Ituri Pascal Kakoraki Baguma řekl, že vlnu posledních násilností vyvolala smrt čtyř obchodníků z kmene Lendu, kteří byli zabiti minulé pondělí. „Členové kmene Lendu si myslí, že vraždy mají na svědomí lidé z kmene Hema,“ uvedl Kakoraki. „Proto provedli několik útoků na vesnice kmene Hema,“ dodal.

Regionem zmítala mezi lety 1999 a 2007 občanská válka mezi pastevci z kmene Hema a rolníky z kmene Lendu, při níž zahynulo několik desítek tisíc lidí. Naposledy se útoky mezi znepřátelenými kmeny rozhořely na přelomu roku 2017. Od té doby až do nynějška panoval v oblasti relativní klid.

Nejmenovaný humanitární a diplomatický zdroj AFP sdělil, že 49 lidí zemřelo při jediném útoku mačetami ve vesnici Tché. O útoku na tuto vesnici hovořil i místní rozhlas napojený na misi OSN v Demokratické republice Kongo (MONUSCO), zmínil 38 mrtvých.

V reakci na násilnosti opustila řada lidí svoje domovy. Podobně tomu bylo i na přelomu let 2017 a 2018, kdy lidé kvůli nebezpečí utíkali do sousední Ugandy. Provincie Ituri se okrajově dotýká epidemie eboly, která byla vyhlášena loni v srpnu v sousední provincii Severní Kivu.

Ebola, která od loňska zabila v Kongu 1 400 lidí a nedávno se objevila i v sousední Ugandě, zatím není globální hrozbou. Rozhodli o tom experti Světové zdravotnické organizace (WHO) na mimořádné schůzce. Shodli se, že jde o situaci, jež vyvolává obavy.

Epidemie se v Kongu šíří od loňského srpna. Nakazilo se jí přes 2 000 lidí a více než 1 400 jich zemřelo. Jde o druhou nejvážnější epidemii od roku 2014, kdy v západní Africe tato nemoc zabila 11 300 lidí. Obavy se zvýšily, když tento týden zaznamenali případy nákazy a dvě úmrtí v sousední Ugandě. Šlo o členy rodiny, která přišla z Konga.

Reklama

Související témata:

Doporučované