Hlavní obsah

Stříbrná kulka. Nový účet pomůže čtyřicátníkům zajistit se na stáří

Generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic.Video: Jiří Zatloukal, Seznam Zprávy

 

Reklama

Parlamentem postupuje zákon, který má za cíl přinést lidem alternativu k tradičnímu zajišťování se na stáří. Umožní vytvořit tzv. účet dlouhodobých investic, díky němuž bude možné získat daňové úlevy při rizikovějším investování.

Článek

Dnešní čtyřicátníci si už většinou jasně uvědomují, že s důchodem od státu příliš počítat nemohou. Právě pro ně je určen nový nástroj pro spoření na stáří, který podpořila Sněmovna, když do dalšího projednávání propustila návrh změn zákonů souvisejících s rozvojem kapitálového trhu.

Je jím takzvaný účet dlouhodobých investic, díky němuž budou moci běžní investoři získat daňové úlevy, i když budou investovat do akcií či dluhopisů, tedy rizikovějších aktiv, která však přinášejí dlouhodobě vyšší zhodnocení.

Tento účet by navíc mohl výrazně podpořit i kapitálový trh a pražskou burzu. „Je to přesně ta správná věc. Stříbrná kulka, jak se říká (prosté a zdánlivě zázračné řešení problému, pozn. red.). Daňová podpora pro české investory, fyzické osoby, které financují rozvoj malých a středních firem,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys šéf pražské burzy Petr Koblic.

Podle něho to takto probíhá ve Velké Británii, ve Švédsku a dalších státech. Běžný malý investor se rozhodne podpořit malou nebo střední firmu tím, že si koupí její akcie. Z nich pak pobírá dividendy a profituje z dlouhodobého růstu jejich hodnoty, pokud firma prosperuje a vydělává.

Účet dlouhodobých investic je nejvýznamnějším opatřením, které návrh zákona o kapitálovém trhu zavádí. „Je to majetkový účet, který má pro širokou veřejnost představovat alternativu a zdravou konkurenci k existujícím produktům spoření na stáří,“ popsala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Nový účet má mít stejné daňové výhody jako životní pojištění nebo produkty v takzvaném třetím pilíři, tedy penzijní připojištění. Penzijní připojištění ale občanům podle ministryně reálně neumožňuje vytvořit si významnější úspory na stáří. Podmínkou pro získání daňových výhod v novém účtu bude spoření po dobu nejméně pěti let a výběr peněz nejdříve v 65 letech.

Lidé tak budou mít alternativu „v podobě produktu investičního typu, který jim umožní investovat do aktiv, která mají potenciál vyššího zhodnocení, tedy například do akcií, dluhopisů či podílových fondů,“ popsala ministryně.

Reklama

Doporučované