Hlavní obsah

Strkanice v parlamentu. Poslanci se střetli kvůli ústupkům Číně, jeden skončil v nemocnici

Násilné střety mezi poslanci hongkongského parlamentu poslaly jednoho z nich do nemocnice.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Projednávání kontroverzního zákona o vydávání lidí do různých zemí včetně pevninské Číny v hongkongském parlamentu provázel chaos a násilné střety mezi poslanci loajálními Pekingu a prodemokratickými zákonodárci. Člen demokratické strany Gary Pan musel být převezen do nemocnice, informovala agentura AP.

Článek

Sporný pozměňovací návrh k extradičnímu zákonu předložený vládou podle prodemokratických kritiků narušuje právní nezávislost tohoto poloautonomního čínského regionu, neboť usnadňuje vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny. Tam by mohly čelit vágním obviněním z ohrožení národní bezpečnosti a nespravedlivým procesům.

Kvůli chystanému zákonu usiluje o získání azylu na Tchaj-wanu například hongkongský knihkupec Lam Wing-kee, na kterého mají spadeno čínské úřady. Lam tvrdí, že jeho domovské město už pro něj nebude bezpečné, až norma vstoupí v platnost.

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová, kterou podporuje centrální vláda v Pekingu, ale tvrdí, že zákon o vydávání je nezbytný, pokud se Hongkong nemá stát rájem zločinců na útěku. Podle ní je například třeba konečně uzavřít případ muže z Hongkongu, který je obviněný ze zabití své přítelkyně loni na Tchaj-wanu, ale Hongkong jej nemůže vydat. Podle The Sydney Morning Herald ale Tchaj-wan nesouhlasí s přijetím zákona v hongkongskoém parlamentu.

Prodemokratičtí poslanci zastávají v hongkongském parlamentu méně než jednu třetinu křesel, přijetí zákona, o kterém by se mělo rozhodnout v několika příštích týdnech, tak nebudou moci přehlasovat. „Uděláme vše pro to, abychom dokázali co nejvíce oddálit přijetí tohoto zákona,“ řekl demokrat La Čche-tching.

Bývalá britská kolonie Hongkong přešla pod správu Číny v roce 1997. Ekonomická metropole se sedmi miliony obyvatel má autonomní vládu, která se řídí podle zásady „jedna země, dva systémy“. Po roce 2014, kdy mohutné prodemokratické demonstrace části velkoměsta na několik týdnů ochromily, však komunistické vedení v Pekingu vůči Hongkongu utáhlo opratě, ačkoli slíbilo zachovat jeho svobody a vysokou míru autonomie.

Reklama

Doporučované