Hlavní obsah

Strmý růst koronavirových křivek. Jak pohnuly s nákazou cesty k moři

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Česko, Rakousko a hlavně Bulharsko a Chorvatsko hlásí výrazné nárůsty nakažených. Řecko kvůli tomu přivírá hranice se sousedním státem.

Článek

Se začátkem prázdnin se v mnoha zemích výrazně uvolnila preventivní opatření proti koronaviru i cestování. Jsou však destinace, kde podle dostupných dat epidemie opět nabírá na síle.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v neděli upozornil na tři oblíbené dovolenkové destinace. V Chorvatsku, Řecku i Bulharsku si mají turisté vybírat místa, kde se lidé tolik neshlukují, dodržovat odstup a pravidelně používat dezinfekci. Na takzvaném semaforu, kterým ministerstvo sděluje podmínky pro návrat z jednotlivých zemí, však stále mají oblasti zelenou barvu značící nízké riziko.

Jak se situace v jednotlivých zemích vyvíjí, si můžete prohlédnout na interaktivních grafech ukazujících klouzavý týdenní průměr. Zeměmi můžete listovat:

Sedmidenní klouzavý průměr zohledňuje dny, které statisticky vybočují. Hodnoty jsou tak u sedmidenního průměru ve srovnání s denními přírůstky víc vyrovnané. Na křivce je lépe vidět dlouhodobý trend - zda skutečně roste, nebo si i přes nárazově vysoké dny drží plochý tvar. Pokud se totiž vyšší počet pozitivních testů nakumuluje v jednom dni, ale zbytek týdne si drží podprůměrné hodnoty, křivka sedmidenního průměru tímto jedním dnem nebude natolik ovlivněna.

Řecko

Řecko otevřelo své hranice pro turistické účely 15. června, v té době byl klouzavý týdenní průměr 12,1 nově nakaženého za den. K 12. červenci pak vzrostl ukazatel trojnásobně - 40 lidí za den. Tato hodnota je nejvyšší od konce dubna, kdy pak křivka začala dlouhodobě klesat až k začátku června.

Oblíbená prázdninová destinace proto od úterý opět zavádí kontroly na hranicích s Bulharskem. Příchozí se budou muset prokázat negativním testem na covid-19, který nesmí být starší 72 hodin. Řecká vláda tak reaguje na rostoucí čísla nakažených, kdy desítky potvrzených případů byli právě turisté cestující ze sousední země.

Bulharsko

Srovnání vybraných zemí ukazuje, že nejvyšší počet nových případů má momentálně Bulharsko - se zelenou křivkou na grafu:

I když má země v současné době náběh na rostoucí trend, počtu nových případů v Německu a Rakousku na přelomu března a dubna se zatím nevyrovnala.

Bulharsko je momentálně stále vedené jako země s nízkým rizikem nákazy, jedná se však o lokalitu, která je pod drobnohledem Ministerstva zdravotnictví. „Je pravdou, že v některých státech počet nakažených na sto tisíc obyvatel stoupá. Je to například Bulharsko. Ale zatím nechceme tyto země dávat do červené nebo oranžové zóny. Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet v následujícím týdnu,“ uvedl Adam Vojtěch.

V zemi počty nově nakažených rostou dlouhodobě od začátku června, v současné době přibude denně 214 nových případů. Jedná se o zdaleka nejvyšší čísla, která jihovýchodní země od začátku epidemie eviduje. V současné době je v Bulharsku přes sedm tisíc potvrzených případů koronaviru, nákaza si vyžádala 268 životů, naopak přes tři tisíce lidí se úspěšně vyléčilo.

Chorvatsko

Poslední lokalitou, kterou ministr Vojtěch ve včerejším rozhovoru pro Seznam Zprávy zmínil, je Chorvatsko. To sice v první polovině června vypadalo, že má nejhorší za sebou, v posledních dnech se situace výrazně zhoršila. V sobotu byl v zemi zaznamenán dosud nejvyšší denní nárůst a klouzavý průměr ukazuje, že nejde o statistické výkyvy. Od pondělí jsou pak v zemi opět povinné roušky v obchodech nebo pohostinských zařízeních.

V zemi také proběhlo testování na protilátky, které ukázalo, že až 2,4 % populace přišlo s virem do kontaktu. Jen zlomek z nich nicméně disponuje protilátkami igC, které zaručují imunitu proti koronaviru.

Podle oficiálních čísel se v Chorvatsku od začátku epidemie nakazilo podstatně méně lidí, než ukazují testy na protilátky, a to necelé 4 tisíce lidí. V souvislosti s koronavirem jich 119 zemřelo, vyléčených je téměř 2500.

Zahraniční zdroje nákazy byly podle dat českého Ministerstva zdravotnictví od samého počátku pandemie prokázány u zhruba necelé tisícovky případů. Velká část z nich proběhla ještě před zavedením jakýchkoliv opatření.

Reklama

Doporučované