Hlavní obsah

Možný příští ministr: Máme tři cíle při boji s covidem. Klíč k nim je jeden

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl poslanec TOP 09 Vlastimil Válek.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Zatímco počty nakažených rostou, Česko teprve sestavuje novou vládu a s ní se chystá i výměna v čele resortu zdravotnictví. Do jaké situace nový ministr vstoupí?

Hostem Ptám se já byl místopředseda TOP 09 a adept koalice SPOLU na post ministra zdravotnictví Vlastimil Válek.

Počty nakažených výrazně stoupaly už minulý týden. Za pondělí pak prudce poskočily a testy odhalily 2 521 nakažených. V nemocnicích je aktuálně 544 pacientů, což je o stovku víc než před víkendem. Nejzasaženější je aktuálně okres Ostrava-město, kde je přes 260 nakažených na 100 tisíc obyvatel za poslední týden. Hranici 200 překonaly i další tři okresy a jeden je těsně pod ní. Podrobnosti čtěte ZDE.

Hranici 200 nakažených za týden při přepočtu na 100 tisíc obyvatel o víkendu označila Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) za tu, kdy by se mělo začít testovat ve firmách.

V pěti krajích a v Praze už tento údaj překročil hranici 100, což je meta, při níž by se podle dřívějších tabulek Ministerstva zdravotnictví zavíraly například obchody (s výjimkou potravin či drogérie) a byl by možný prodej jen formou výdeje objednaného zboží.

To vše v době, kdy měla vláda jednat o zkrácení karantény, zkrácení platnosti testů a omezení jejich proplácení. Jednání ale odložila s tím, že nemá stanovisko zástupců příští vlády.

„Kabinet nic nedělá od srpna. Do voleb jsem se domníval, že se opatření nezaváděli kvůli nim. Teď se domnívám, že je to proto, že vláda nemá žádného odborníka, který by byl schopen dávat stanoviska a doporučení. Totálně rezignovali na řízení epidemie, kašlou na to a chtějí nám – budoucí vládě – asi předat zdravotnictví v tom nejhorším stavu,“ komentoval situaci Válek s tím, že ho vláda „tahá do debaty s politiky ANO, nikoliv s odborníky.“

Na slova Andreje Babiše, který údajně v nadsázce řekl, že by Vlastimil Válek mohl od Adama Vojtěcha převzít ministerstvo už od 1. listopadu, pak odvětil, že si takovou spolupráci nedokáže vůbec představit: „Ve vládě s estébákem bych nikdy neseděl.“

A jaké řešení by měl nástupce současného ministra přijmout v případě, že počty případů dál dramaticky porostou? „Lockdown už není možné opakovat. Zejména takto tvrdý a dlouhý, jako jsme zažili,“ popisoval Válek s tím, že opatření by se měla řešit spíše lokálně na základě rozhodnutí epidemiologů a krajských hygien. „Ne plošné ozáření země, ale gama nůž,“ vysvětloval a dodal, že je také nutné klást důraz na testování ve firmách, zdravotnických zařízeních i domovech seniorů.

Válek přesto tvrdí, že pořád vidí jako nejslibnější řešení situace zvýšení proočkovanosti. „Jsou jasné tři cíle. První je co nejméně dalších úmrtí na covid. Druhý – co nejméně lidí na JIP a třetí pak co nejméně hospitalizovaných. A všech se dá dosáhnout hlavně vakcinací,“ řekl s tím, že je fatální selhání, že ani jeden ze slibů vlády o míře proočkovanosti se nepodařilo splnit.

Jak vážná je epidemická situace? A uvědomují si zástupci koalic plánující sestavení nové vlády vážnost situace? Jaké by měly být první kroky budoucího ministra?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo si ho pusťte ve videu:

Recept na zvládnutí pandemie? Stále je to očkování, tvrdí Vlastimil Válek.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované