Hlavní obsah

Strojek za půl dolaru má pomoci zachránit zrak milionům lidí

 

Reklama

Nové zařízení inspirované origami by mohlo pomoci oční péči v izolovaných komunitách a rozvojových zemích.

Článek

Skládací zařízení Phoropter, připomínající dalekohled, funguje podobně jako origami a pomáhá odhalit problémy se zrakem. Jeho výroba je jednoduchá, stačí spojit dvě krabičky a dvě malé čočky. Pacient se tak dívá skrze jednoduchý dalekohled a krabičkou posouvá čili zaměruje, do té doby, než cíl zřetelně vidí. Jak moc mu při tom pomáhají čočky, ukazuje stupnice na boku zařízení.

Jeho autoři věří, že zařízení by mohlo pomoci milionům lidí, kteří nemají snadný přístup k očnímu lékaři. Vzhledem k tomu, že výroba Phoropteru vyjde zhruba na půl dolaru, může přiblížit léčbě i lidi, kteří si klasickou prohlídku v nemocnici nemohou dovolit.

„V současnosti existuje spousta lidí, kteří nemají možnost nechat své oči vyšetřit. A kvůli tomu je v důsledku mnoho lidí zrakově postižených," říká průmyslový návrhář Ashish Jain.

Nemocné oči mají miliony lidí

Podle zprávy z roku 2013 odhaduje Světová zdravotnická organizace, že 153 milionů lidí z celého světa žije dlouhodobě se zrakovým postižením. Jejich stav se přitom kvůli absenci lékařské péče nemůže ani zlepšit.

Phoropter chce rychle pomoci právě s tím, aby se dalo poznat, jestli dotyčný potřebuje pomoc očního lékaře a jakou.

„Jakmile budeme mít data o tom, jak je přístroj přesný, začneme produkt rozšiřovat. Určitě také zapracujeme na designu. Protože tak se může náš nápad šířit a my dáme zákazníkům to nejlepší," shrnuje nejbližší plány Jain.

Reklama

Související témata:

Doporučované