Hlavní obsah

Strojírenský magnát Světlík pod palbou. Jeho místo ve Vítkovicích zpochybnil „Rathův advokát“

Strojírenský magnát Světlík bojuje o Vítkovice.

 

Reklama

Bitva miliardářů se přiostřuje. Nepřátelé ostravského velkopodnikatele se snaží strojírenský holding co nejvíce ochromit.

Článek

„Můžete garantovat, že lidé, které navrhujete do dozorčí rady, dokážou zaručit, že Vítkovice, a. s. neskončí v insolvenci podobně jako některé dceřiné společnosti, když se ti samí lidé ve vedoucích funkcích podíleli na řízení holdingu a ty dceřiné firmy k tomu úpadku dovedli,“ zaútočil hned v úvodu valné hromady strojírenských Vítkovic zástupce jednoho z akcionářů. Šlo přitom o znovuzvolení Jana Světlíka, hlavního akcionáře holdingu, do dozorčí rady.

Kupodivu nešlo o právníky skupiny KKCG Karla Komárka, který z pozice menšinového akcionáře Světlíka a jeho management dlouhodobě ostřeluje. Tvrdého protivníka tentokrát našlo Světlíkovo vedení v osobě advokáta Adama Černého, známého jako právního zástupce bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Ten se na valné hromadě zjevil jako zástupce zcela nového akcionáře. Neznámé, zřejmě schránkové, společnosti Forest View Partners Corp.

Podle informací Seznam Zpráv by za firmou měl stát Světlíkův úhlavní nepřítel, miliardář David Beran, který s ním v počátku ovládnutí Vítkovic spolupracoval. Z partnerů se ale po konfliktu o podíly ve strojírnách stali nesmiřitelní rivalové. Aktuálně tak například běží spor o dvě miliardy korun, které na základě rozhodnutí arbitráže žádá po Světlíkovi Beran.

Připomeňte si klíčové trable Vítkovic se švýcarskou firmou ze zámku:

Advokát Černý pak po volbě členů dozorčí rady, kteří všichni včetně Světlíka prošli bezpečnou většinou Světlíkem ovládaných více než 80 procent akcií holdingu, volbu napadl protestem.

„Jan Světlík nenaplňuje zákonné podmínky pro výkon funkce člena dozorčí rady, je v konfliktu zájmů a jeho zvolení je zneužitím práva majoritního akcionáře,“ nechal zaprotokolovat Černý. Stejně postupoval u dalších dvou volených dozorců Milana Juříka a Jaromíra Šilera, kteří dříve působili v představenstvech vítkovických firem. Je zřejmé, že hodlá napadat zvolení i soudně.

Kdyby Černý uspěl, paradoxně by se Světlík, který si zakládá na tom, že Vítkovice vzkřísil, dostal mimo struktury skupiny s bezmála desetimiliardovým obratem. Vloni totiž přivedl do čela představenstva místo sebe krizového manažera Libora Witasska a odešel právě do dozorčí rady. Letos v červnu jej má Witassek pak nahradit i ve funkci generálního ředitele.

O co vše se hraje na valné hromadě klíčového ostravského podniku? Podívejte se v ranním vstupu našeho reportéra z Ostravy.

Reklama

Doporučované