Hlavní obsah

Strojvedoucí vystoupil a ujel mu vlak. Aby soupravu zastavili, museli ji vykolejit

V Západní Austrálii si situace na železnici vynutila vykolejení neřízeného nákladního vlaku.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

V regionu Pilbara v Západní Austrálii byla v pondělí ráno cíleně vykolejena nákladní vlaková souprava vezoucí 28 tisíc tun železné rudy. Než vykolejila, urazila přes 90 kilometrů bez strojvedoucího.

Článek

Australská železnice záměrně vykolejila vlak. Jeho řidič vystoupil, aby zkontroloval jeden z vagónů a vlak mu mezitím ujel. Souprava s 268 vagóny a čtyřmi lokomotivami poté urazil 92 kilometrů rychlostí 110 kilometrů v hodině. K cílenému vykolejení došlo bezpečně poblíž města Turner. Celá operace byla řízena z dispečinku společnosti BHP v Perthu, více než 1 500 kilometrů od místa vykolejení.

BHP i bezpečnostní agentura pro vlakovou dopravu potvrdily, že během incidentu nebyl nikdo zraněn. Přední část soupravy, která při vykolejení narazila na zátaras na trati, byla však zničena. Poškozena byla také železnice, a to na více než kilometrovém úseku.

Železniční incident nebude mít  podle  byznysového experta Tima Treadgolda velký vliv na výdělky a činnost BHP. Řekl to australské stanici ABC News. „Z celkového hlediska jde o velmi malou událost. BHP je společnost, která se pohybuje v řádech miliard dolarů, dopad tohoto problému pocítí maximálně v milionech,“ uvedl expert.

Reklama

Související témata:

Doporučované