Hlavní obsah

Strom zasazený Trumpem a Macronem zmizel, zbyl po něm nažloutlý trávník

Dub symbolizující francouzsko-americké přátelství skončil jako nepůvodní druh v karanténě.Video: AP

 

Reklama

Strom symbolizující francouzsko-americké přátelství odvezli ze zahrady u Bílého domu. Musel do karantény.

Článek

Z jižního trávníku u Bílého domu zmizel dub, který tam minulý týden společně zasadili americký prezident Donald Trump a jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron. Strom prozatím nahradil trávník. 

Spekulace o osudu dřeviny, která měla symbolizovat francouzsko-americké přátelství, ukončil francouzský velvyslanec v USA, jenž potvrdil, že dub je jako nepůvodní druh nyní v karanténě.

„Je to povinný postup v případě všech živých organismů dovážených do Spojených států,“ uvedl na Twitteru ambasador Gérard Araud. Dodal, že strom pak bude opět zasazen.

Profesor z Kentucké univerzity a odborník na dřeviny William Fountain řekl serveru televize NBC News, že dub patrně neprošel obvyklou kontrolou, neboť jej do země přivezli diplomaté. Strom se podle něj nyní nejspíš nachází v uzavřené části Národního arboreta ve Washingtonu, kde zůstane po dobu 90 dní. Experti budou mezitím zkoumat, zda je zdravý. Podle Fountaina je velmi pravděpodobné, že tomu tak bude.

Dub zimní pocházel z lesa u francouzského Belleau, kde v jedné z velkých bitev první světové války padly tisíce amerických vojáků.

Reklama

Související témata:

Doporučované