Hlavní obsah

Stromy ve městech trpí nedostatkem vody. Inženýři z Brna vymysleli aplikaci, která nabádá lidi k jejich zalévání

Aplikace Zalejme.cz zahrnuje přes sto tisíc stromů po celém Brně.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ušetřit vodu, zalít s ní strom a zachránit ho před uschnutím. Dva letečtí inženýři z Brna vymysleli aplikaci Zalejme.cz, která nabádá lidi, aby ve městě zalévali stromy. V aplikaci mají vyznačených skoro dvacet tisíc stromů, které potřebují zálivku.

Článek

Program, jak ušetřit vodu, a ještě s ní pomoci veřejné zeleni, vymysleli před několika měsíci dva inženýři z Brna Michal Polanský a Marek Betelka. Vyvinuli aplikaci Zalejme.cz, kde na mapě vyznačují stromy po městě, které potřebují zalít. „Naším cílem je, aby se nad tím lidi naučili přemýšlet, aby začali šetřit vodou, zachytávat ji a dávat těm stromům, které ji potřebují,“ řekl Polanský. Kdokoliv si tak může najít strom třeba v okolí svého bydliště a zalít ho, ideálně již použitou vodou.

Stromy jsou pro zálivku speciálně upraveny. Jsou kolem nich navrtané otvory do hloubky asi třiceti centimetrů. Vejde se do nich až deset litrů vody. „Jsou zasypané dřevní štěpkou a je tam provedená injektáž,“ popsal Betelka. Injektážní stroj vytvoří kolem stromu díry a ke kořenovému systému stromu vpraví stlačený vzduch, kde potom aplikuje hydrogel, což je látka, která dokáže pojmout a postupně uvolňovat vodu.

Najít svůj strom

V praxi aplikace funguje tak, že na speciální mapě si lidé mohou vyhledat strom, který potřebuje zalít. Aktuálně je v aplikaci poznačených 18 661 stromů. „Člověk si může najít strom, u kterého se zrovna nachází, jsou tam tlačítka, pomocí kterých lze znamenat, kolik stromu kdo dal vody, jestli už ho někdo ten den zalil,“ popsal Betelka.

Tvůrci aplikace se snaží cílit i na to, aby lidé stromy zalévali již využitou vodou. Přesto je ale někteří kritizují, že nabádají veřejnost k plýtvání pitné vody. „Naše myšlenka je taková, že na začátku, když má někdo zájem ty stromy opravdu zalévat, tak zalévá vodou pitnou. Postupně se nad tím ale lidé více a více zamýšlejí a dochází jim, že jde znovu využít již využitou vodu, třeba po sprchování, bez mýdla a saponátu,“ uvedl Polanský.

Sucho a vysoké teploty trápí městskou zeleň ve velkém. Nepomohou ani přívalové deště, voda se totiž nestihne dostat do podzemí ke kořenům. „Ve městě navíc stromy nemají příznivé podmínky, jsou zaasfaltované takřka až ke kmeni, takže i když se třeba jeví možnost zálivky, voda se ne vždy dostane tam, kam má a běžné zalití nemusí být efektivní,“ popsal Jaroslav Rožnovský ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity.

Do projektu Zalejme.cz je zapojena i Veřejná zeleň města Brna. Pracovníci pomáhají tvůrcům aplikace s technickou stránkou a aplikací hydrogelů do země. „Situace se suchem je v současnosti markantní, stromy po městě usychají a každá zálivka, třeba i u větších stromů, má smysl. Otázka je, jestli takový projekt dostane potřebnou finanční podporu. I my jsme limitováni,“ vysvětlil Tomáš Trnka z Veřejné zeleně města Brna.

Zalít cestou do práce

Podle Rožnovského by stromům ve městě nepomohlo ani tak příznivější počasí, jako větší intervence od lidí. „My jsme ten strom dali do umělých podmínek, i kdyby počasí bylo ideální, všude kolem je asfalt. Co by skutečně pomohlo, je lepší péče a s tím spojená i vyšší investice, a to ne do výsadeb, ale do jejich následné údržby,“ řekl Rožnovský.

Aplikaci Zalejme.cz navštíví týdně 15 000 lidí. Nejvíce zalévají ráno po cestě do práce. Celkem využili už dvanáct tisíc litrů vody, což je v průměru tři litry na jednu návštěvu stromu. Tvůrci projektu plánují jeho rozšíření nejen mimo Brno, ale i do školních lavic. Chtějí zapojit mladé studenty.

„Pomocí balíčku by ve školách mohlo proběhnout několik akcí, které by děti inspirovaly k šetření vodou, zapojily by do toho i rodiče a zároveň by se i vzdělaly, ať už ve fyzice, z pohledu toho, jak funguje odpar, nebo v biologii,“ dodal Polanský.

Reklama

Související témata:

Doporučované