Hlavní obsah

Strongman Tkadlčík slaví zlatý hattrick z Arnold Classic, v těžké váze byl blízko zázraku

Strongman Tkadlčík slaví zlatý hattrick z Arnold Classic.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Výlet do Brazílie se českému silákovi náležitě vydařil. Ze Sao Paula se ze strongmanské soutěže Arnold Classic vrátil se třemi cennými kovy.

Článek

Pro Jiřího Tkadlčíka to byl už šestý závod podniku Arnold Classic. Po triumfech z Austrálie a Afriky si ve druhé polovině dubna brousil zuby na zlatý hattrick. Šest týdnů před startem ale přišla nepříjemnost, Jiří se na Bali zranil při jízdě na motocyklu. Přetrhané vazy, natržený meniskus - to byla původní diagnóza, která by plány na celou Tkadlčíkovu sezonu okamžitě zhasla. „Vyhledal jsem jiného doktora a ten mi řekl, že to nemusí být tak zlé,“ říká Tkadlčík ve videu s názvem Road to Arnold Classic South America 2018 na svém YouTube kanále.

Na prvním tréninku ale přišlo velké vystřízlivění, na mrtvý tah Jiří uzvedl 198 kilogramů, tedy o téměř polovinu méně, než je jeho osobní rekord. Svou sílu a předchozí formu musel začít budovat od začátku. A podařilo se. Měsíc a půl od nehody se vrátil do soutěžního režimu a v Brazílii ovládl už potřetí Arnold Classic ve střední váhové kategorii do 105 kilogramů. A zlatý hattrick se na „Arnoldech“ ještě nikomu nepovedl.

„V Brazílii letos nebyla světová špička, ani disciplíny nebyly nejtěžší, co jsem kdy na závodech měl. Po takovém zranění, jakým jsem si ale prošel, je to pro mě jedno z nejsladších vítězství. Zařekl jsem se, že se vrátím, že se nevzdám a že se nenechám odepsat tak, jak by se mnohým líbilo. A své jsem si tímhle zlatem splnil,” říká.

Video: Reportér Televize Seznam si na vlastní kůži vyzkoušel trénink se strongmanem Jiřím Tkadlčíkem 

Na vlastní kůži v posilovně s Jiřím Tkadlčíkem.Video: Oliver Sálus

Po splnění zlatého úkolu následoval druhý den závod v kategorii open, tedy v těžké váze nad 105 kilogramů bez horní váhové hranice. Tkadlčík chtěl původně tento závod pojmout jen jako tréninkový, ale začalo se mu dařit, a tak ze sebe znovu vymáčkl maximum a ze závodu s těžkotonážní konkurencí získal zázračnou stříbrnou medaili.

Svůj výkon korunoval zlatou medailí pro absolutního vítěze soutěže Arnold Classic.

„Nechápu, jak se to stalo. Chtěl jsem si jen užít den a poznat nové závodníky. Místo toho jsem získal další dva kovy a spoustu nových kamarádů z open kategorie a dal si nový osobní rekord na počet opakování mrtvého tahu s 300 kilogramy. Jsem strašně rád, že koleno vydrželo tlak, že jsem nastoupil i do kategorie, která je mi cizí, a nepodělal se z toho,” dodává.

Tkadlčíka čeká po návratu z Brazílie závod v těžké váze na Ukrajině, který chce pojmout tréninkově. Poté už se naplno vrhne na přípravu na závod týmů, kam byla Česká republika nominována pod kapitánskou páskou právě Tkadlčíka, a dále také na Ultimate Strongman World Championship do 105 kilogramů, který letos hostí Česko, a kde by chtěl Tkadlčík ovládnout závod, a stát se tak nejsilnějším mužem světa ve střední váze.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:15 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované