Hlavní obsah

Stropnický končí ve vysoké politice. Co všechno v životě dělal budoucí velvyslanec v Izraeli?

Martin Stropnický bude velvyslancem v Izraeli. Video: Redakce Seznam, Youtube.com

 

Reklama

Jmenování současného ministra zahraničí do čela izraelské ambasády schválila vláda v demisi i Miloš Zeman.

Článek

Martin Stropnický ukončí svou kariéru ve vysoké politice. Podle Hospodářských novin s odvoláním na nejmenované zdroje z vlády a ANO ho čeká další mise - stane se velvyslancem v Izraeli.

Odchod Stropnického do čela ambasády v Izraeli schválila také vláda v demisi. „Ano, bude velvyslancem v Izraeli. Stropnický se rozhodl sám, bylo to jeho rozhodnutí, že už nechce být ministr,“ potvrdil podle webu Aktuálně jeden z členů vlády v demisi.

Odchodu jednašedesátiletého Stropnického nebude bránit ani prezident Miloš Zeman, který o plánech šéfa diplomacie hovořil minulý týden v rozhovoru pro TV Nova. „Martin Stropnický, pokud jsem správně informován, má sám zájem z této funkce (ministra zahraničí) odejít a rád by se stal velvyslancem,“ řekl Zeman.

Podle webu Aktuálně se Stropnický chystá brzy oznámit definitivní konec v politice. Českým velvyslancem v Izraeli je od roku 2014 Ivo Schwarz. Standardní doba pro výkon funkce jsou čtyři roky.

Z kariéry herce do nejvyšší politiky 

Jednašedesátiletý Stropnický vystudoval Divadelní fakultu AMU a původně je známý jako herec. Od osmdesátých let hrál v pražských divadlech. Později začal pracovat na ministerstvu zahraničních věcí. Od roku 1993 pak působil jako velvyslanec v Portugalsku, o rok později v Itálii a nakonec ve Vatikánu.

V roce 1998 byl členem úřednické vlády jako ministr kultury. Od roku 2013 je pak členem Poslanecké sněmovny. Za vlády předešlé koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL šéfoval resortu obrany. V současnosti je ministrem zahraničí vlády v demisi a zároveň místopředsedou hnutí ANO Andreje Babiše.

Reklama

Doporučované