Hlavní obsah

„To snad nevydržím do konce.” Stropnický se střetl s Velebou v Duelu o platech, kamionech a uprchlících

Předvolební duel Stropnický (Strana zelených) vs. Veleba (SPO).

 

Reklama

Na jaké úrovni je české školství, jak zařídit, aby děti učili dobře zaplacení a motivovaní učitelé? A jak je pro nás důležité životní prostředí, ve kterém žijeme?

Článek

Taková jsou témata třetího předvolebního Duelu Seznam Zpráv. Do něj jsme pozvali předsedu Strany zelených Matěje Stropnického a předsedu Strany práv občanů Jana Velebu.

Byl to duel místy velmi ostrý, šéf Strany zelených v jednu chvíli dokonce zhodnotil argumentaci svého protivníka slovy, že "to nevydrží až do konce pořadu." (Duel si pusťte ze záznamu ve videu nahoře).

Zelení i SPO slibují učitelům vyšší platy

Obě strany by učitelům přidávaly. SPO plánuje chybějící finance ve školství vzít z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Lidem také ve svém programu slibuje znovuzavedení jeslí, mistrovské zkoušky nebo včasné řešení logopedických vad. Neúspěšné studenty by pak Strana práv občanů chtěla penalizovat poplatky. Víc peněz do školství si dali do programu i Zelení. Nástupní plat učitelů by podle jejich představ měl dosáhnout téměř 33 tisíc korun.

Recept SPO:  Sport jako základ státu 

Strana práv občanů si dala podporu sportu jako samostatnou kapitolu do svého programu. „Je to nejrozšířenější zájmová a volnočasová aktivita občanů všech věkových kategorií s prokázaným vlivem na zdravotní stav populace, na ekonomiku a na mezinárodní prezentaci státu," píše SPO ve svém programu.

Strana proto chce zřídit Státní fond na podporu sportu a dát do zákona podmínku, aby firmy, které se ucházejí o veřejné zakázky, musely sport podporovat.

Zelení: Kdo zaplatí vyšší daně

Strana zelených největší část svého programu věnuje životnímu prostředí. Chce prosadit ekologickou daňovou reformu podle rovnice - vyšší daně pro velké znečišťovatele. Podporovat se také chystá ekologické zemědělství a zvýhodňovat zdravé potraviny nebo zrušit usnesení vlády o částečném prolomení limitů těžby.

Reklama

Doporučované