Hlavní obsah

Štrougalův vnuk, co tuží vztahy ve Špindlu. Kdo je vlivný advokát z kauzy Kremlík

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Exministr dopravy Vladimír Kremlík zaútočil na svého kamaráda Martina Janouška. Advokáta, který tuží kontakty na sjezdovkách ve Špindlu, nařkl z uplácení. (Ilustrační foto)

Reklama

Jak se Martin Janoušek, muž s momentálně pošramocenou pověstí, vyšvihl s advokátní kanceláří Rowan Legal mezi elitu českého právnického světa?

Článek

Jedna z hlavních tváří renomované advokátní kanceláře Rowan Legal je momentálně asi nejznámějším právníkem v Česku.

Ale Martina Janouška to určitě netěší.

Zájem veřejnosti mu totiž zajistila kauza spojená s bývalým ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem. Ten tvrdí, že mu advokát Janoušek nabídl krátce před loňskými Vánocemi přímo v úřadu úplatek – podle Kremlíka šlo o 1,5 milionu.

Právník to odmítá a říká, že Kremlík lže. Otázkám policie se však nejspíš nevyhne, protože už oznámila, že se případem začala zabývat.

Kdo je Martin Janoušek?

Právníkovi, jehož jméno má v právnickém světě renomé a zvuk, říkají někteří kolegové Štrougy.

Souvisí to s tím, že je vnukem jednoho z předních komunistických pohlavárů minulého režimu. Lubomír Štrougal byl krom jiného premiérem československé federální vlády v normalizační éře let 1970 až 1988.

V této souvislosti nepřekvapí, že partner kanceláře Rowan Legal pochází ze společensky vyšších kruhů.

Matka Martina Janouška před listopadem 1989 vyučovala trestní právo na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, po pádu režimu se etablovala na poli luxusní módy s vlastní značkou E.daniely.

Otec Jiří býval předním novinářem časopisu Mladý svět. Je autorem bezpočtu rozhovorů se světovými celebritami, napsal řadu knih – k nejznámějším patří Rozhovory s Janem Werichem či životopis tenisty Ivana Lendla. I on si po listopadu našel nové působiště, a to v reklamním byznysu – působil například jako manažer ve velké agentuře Mark BBDO.

Zázemí vlivné rodiny s rozsáhlými kontakty napříč různými obory vidí kolegové jako jeden z důvodů, proč se Martin Janoušek s advokátní kanceláří Rowan Legal, kterou spoluvlastní, vyšvihl mezi elitu českého právnického světa.

Široká kontaktáž

Martin Janoušek a exministr dopravy Vladimír Kremlík jsou (respektive spíše byli) kamarádi.

Před lety působil Kremlík právě v kanceláři Rowan Legal jako koncipient. To, že se před několika dny potkali ve Špindlerově Mlýně, má svou logiku.

„Český Aspen“ je totiž Janouškovým oblíbeným místem. Podle přátel a kolegů si úspěšný advokát libuje v lyžování na takzvaném fresh tracku neboli na ranním „manšestru“.

Takové lyžování si užijete za příplatek a už léta se traduje, že jízdy před oficiálním otevřením svahů pro „obyčejné lyžaře“ si dopřávají vlivní finančníci, právníci a podnikatelé, kteří si z horského střediska vytvořili v posledních letech detašované pracoviště.

„Tam se ráno na sjezdovce sejdou fakt všichni, kdo si myslí, že něco znamenají,“ popisuje to nejmenovaný finančník, který si ve Špindlu postavil chalupu.

Martin Janoušek je v právní branži považován za významného lobbistu, který si díky široké kontaktáži umí sehnat lukrativní klienty. „Lobbing ho vyloženě baví. Je schopný v mezilidských vztazích,“ řekl Seznam Zprávám pod příslibem anonymity právník, který pro jeho kancelář několik let pracoval.

Konexe si Martin Janoušek nevybudoval jen díky dobrému zázemí, špindlerovskému prostředí či ranním lyžovačkám. Aktivní je zejména v období filmového festivalu v Karlových Varech, kam se každoročně v červenci sjíždí i podnikatelská elita. Jeho advokátní kancelář zde na začátku festivalu pořádá party, Rowan Legal je pak i partnerem karlovarského golfového turnaje.

Vztahy si buduje i ve fotbalovém prostředí. Je součástí sboru rozhodců Fotbalové asociace České republiky.

Zakázky napříč republikou

Spletitou síť kontaktů se Janouškovi podařilo přetavit v rozsáhlou klientelu.

Stačí se podívat na server Hlídač státu, který eviduje veřejné zakázky: kanceláři Rowan Legal napočítal účast v 81 veřejných zakázkách, celkem zaznamenal 448 smluv za 275 milionů korun.

Struktura objednavatelů je přitom pestrá – jde o různá ministerstva, Českou televizi či Řízení letového provozu.

Dominantní postavení má kancelář Rowan Legal v hlavním městě. Podílí se například na přípravě výstavby metra D, pro dopravní podnik domlouvala i zakázku na servis metra za 15 miliard korun. Podílí se na vyjednávání podmínek dostavby jaderné elektrárny v Dukovanech.

Martin Janoušek osobně je pak i předsedou Komory administrátorů veřejných zakázek.

Z toho plyne, jak je pro něho případ s Vladimírem Kremlíkem citlivý. Janouškovi kolegové nad ním připomínají, že advokát je sice velmi schopný, ale zároveň trochu zbrklý člověk.

„Tu situaci podcenil a neodhadl. Nevěřím, že by uplácel. Spíše je totálně proklientský, což ho teď ale může dostat do maléru,“ popsal jeden z jeho kamarádů.

Reklama

Doporučované