Hlavní obsah

Strůjce útoků z 11. září chce výměnou za život vypovídat proti Saúdské Arábii

Foto: web.archive.org

Chálid Šajch Muhammad.

Reklama

Příbuzní obětí útoků na newyorská „Dvojčata“, kteří se soudí s vládou Saúdské Arábie, možná získají nečekaného spojence. Chálid Šajch Muhammad, vysoce postavený člen teroristické organizace al-Káida a pravděpodobně hlavní mozek teroristických útoků na Světové obchodní centrum 11. září 2001, je totiž ochotný za určitých podmínek proti Rijádu svědčit. Spojené státy by mu ale napřed musely přestat hrozit trestem smrti. Informovala o tom katarská televize Al-Džazíra.

Článek

Zapojení Saúdské Arábie ve zmíněných teroristických útocích nebylo nikdy dokázáno, země jakýkoliv podíl dlouhodobě odmítá. Žalobci ji ale viní z finanční podpory teroristů.

Právníci zastupující příbuzné obětí a poškozené firmy o Muhammadově nabídce informovali na konci minulého týdne a doufají, že se jim s případem podaří pohnout. Občanská aliance chce na Rijádu vysoudit odškodné v řádu miliard dolarů.

Případ Muhammadova zapojení do teroristických útoků a žalobu příbuzných obětí, kteří se snaží vysoudit odškodné na Saúdské Arábii, soudy řeší odděleně.

Žalobci jsou kromě Muhammada v kontaktu s dalšími čtyřmi lidmi, kteří byli zapojeni do útoků a kterým hrozí hrdelní tresty. Tři z nich, včetně Muhammada, jsou vězněni na kubánském Guantánamu, dva čekají na soudní verdikt ve věznici s maximální ostrahou v Coloradu.

Možné narušení Trumpových vztahů s Rijádem

Dokud se Muhammadovi nepotvrdí, že nedostane trest smrti, tak vypovídat nehodlá. Podle právníků není jasné, jak moc nápomocná by mohla jeho potenciální výpověď být.

„Určitě ví něco o struktuře al-Káidy, ví o tom, jak v ní věci fungují,“ uvedl pro Al-Džazíru Glenn Carle, bývalý zaměstnanec CIA. „Mnohé nápady byly z jeho hlavy, takže určitě něco ví. Jak moc by to ale bylo použitelné u soudu, to je samozřejmě otázka,“ dodal.

Posun v ostře sledovaném procesu by nesporně ovlivnil vztahy mezi Spojenými státy a Saúdskou Arábii. Donald Trump bude mít podle Al-Džazíry pravděpodobně zájem na tom, aby Muhammad u soudu nevypovídal.

„Pokud by žaloba vyhrála, budou ve hře pravděpodobně stovky miliard dolarů,“ upozorňuje právník Bruce Fein. „Bude se muset vyplatit více než tři tisíce subjektů, když vezmeme v potaz částku za kompenzaci, dodatečné škody a nepřátelský postoj soudu vůči Saúdské Arábii, tak by ji to mohlo dohnat prakticky k bankrotu.“

Americký prezident se dlouhodobě profiluje jako spojenec Rijádu. Na konci června se snažil do Saúdské Arábie poslat další dodávku zbraní a údajně tak podpořit bojeschopnost země v regionu (s ohledem na vzrůstající agresi Íránu). Senát nicméně prodeji zbraní v hodnotě osmi miliard dolarů (180 miliard korun) zabránil a proti dohodě, kterou Trump s Rijádem vyjednal, připravil tři preventivní rezoluce. Americký prezident zablokování dodávek zbraní pro Saúdy vetoval.

Reklama

Doporučované