Hlavní obsah

Strůjcem útoků na Srí Lance je podle úřadů radikální klerik Zahrán Haším

Záběry z útoků na Srí Lance. Přihlásil se k nim Islámský stát.Video: Jana Lipská, AP, Reuters

 

Reklama

Za útoky na Srí Lance nejspíš stojí radikální duchovní Zahrán Haším. Za hlavního strůjce atentátů jej považují i srílanské tajné služby.

Článek

K nedělním atentátům na kostely a hotely na Srí Lance se dnes přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Na podporu svého tvrzení později zveřejnila záběry, na kterých jsou podle ní pachatelé atentátů přísahající věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu. Skupinu osmi mužů vede radikální místní duchovní Zahrán Haším, uvedl na svém webu institut SITE, který sleduje radikální hnutí ve světě. Hašíma za strůjce útoků považují podle agentury AP také srílanské tajné služby.

Klerik je znám výzvami k násilí, podporou IS a plamennými projevy, které zveřejňuje na sociálních sítích. Zahrán Haším stojí v čele dosud málo známé islamistické skupiny národní Tauhíd džamáate, označované zkratkou NTJ.

Útoky v metropoli Kolombu a na dalších místech na Srí Lance, které převážně spáchali sebevražední atentátníci, si podle aktuální bilance vyžádaly 321 mrtvých a kolem 500 zraněných. Dětský fond OSN (UNICEF) dnes oznámil, že mezi oběťmi je i 45 dětí.

„Pachatelé útoku, jehož terčem byli předevčírem občané zemí koalice a křesťané na Srí Lance, pocházejí z řad bojovníků Islámského státu,“ uvedl v úterý IS prostřednictvím své propagandistické agentury Amak. IS, který později zveřejnil fotografie a video údajných atentátníků, v posledních letech přijal odpovědnost téměř za všechny velké teroristické útoky ve světě.

Srílanské úřady z útoku obvinily dvě dosud málo známé místní islamistické skupiny. Jednou z nich je právě národní Tauhíd džamáate. Premiér Ranil Vikremasinghe dnes uvedl, že atentáty „mohou mít spojitost“ s Islámským státem, vyšetřování ale podle něho ještě neskončilo. V souvislosti s útoky byli dosud zatčeni jen Srílančané. Někteří z atentátníků vycestovali do zahraničí a vrátili se, řekl premiér.

Reklama

Související témata:

Doporučované