Hlavní obsah

Struny podzimu ke svému čtvrtstoletí uspořádají v září festival Prague Sounds

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Organizátoři mezinárodního hudebního festivalu Struny podzimu, který letos slaví 25 let, letos uspořádají samostatný festival Prague Sounds.

Článek

Uskuteční se od 2. do 8. září z převážné části na plovoucí scéně na Vltavě, která stejně jako v loňském roce vyroste u Slovanského ostrova. Prague Sounds zahájí 2. září pod širým nebem Jiří Suchý a orchestr divadla Semafor. „Samotný festival Struny podzimu se bude konat v obvyklém termínu od října do listopadu,“ informoval zakladatel festivalu Marek Vrabec.

„Teď máme plnou hlavu zkoušení koncertu s názvem Konečně, který bude na začátku června v divadle Semafor, takže toho nevím o Prague Sounds tolik. Vím, že si máme pokud možno vzpomenout na písničky o vodě, ale samozřejmě jich nemáme tolik, aby to stačilo na celý program,“ řekl Jiří Suchý. „Na Konečně budeme dokonce prodávat vstupenky na zkoušky, které pro diváky bývají větším zážitkem než samotné představení. Některé písně z koncertu Konečně zazní i na tom "vltavském“ představení. Takže díky zkouškám budeme mít takzvaně předvařenou rejži," dodal.

Na festivalu Prague Sounds vystoupí 4. září v Rudolfinu americký violoncellista Yo - Yo Ma. O dva dny později multiinstrumentalista a skladatel Jiří Slavík na plovoucí scéně společně se souborem Ondráš a hráčem na lidové nástroje Marianem Friedlem představí projekt kRok za kRokem. Na stejném místě se 7. září představí jazzový klavírista Brad Mehldau a zpěvák Ian Bostridge ve společném projektu vycházejícím mimo jiné z tvorby Williama Shakespeara a Johanna Wolfganga von Goetha. Festival na Vltavě 8. září zakončí americká gospelová zpěvačka Lizz Wrightová.

„Tento koncert je jednou zastávkou na cestě ke sdílení této hudby s lidmi hledajícími rovnováhu a útěchu v okamžiku bezprecedentních změn. Sdílím tuto hudbu, která pomohla formovat můj život, s nadějí, že podnítí konverzaci o kultuře jako zdroji řešení, které potřebujeme,“ sdělil ke svému vystoupení Yo-Yo Ma.

Doprovodný program nazvaný Offstrings nabídne ve spolupráci s Centrem umění Dox hudební experiment na pomezí výtvarného umění, koncertu a dramatu v podání francouzského multimediálního tvůrce Francka Vigrouxe, který vystoupí 8. a 9. září v Dox+.

„Projekt Prague Sounds vznikl loni jako reakce na pandemii koronaviru. Letos se stává open air festivalem k oslavě 25. výročí Strun podzimu, svátkem živé hudby v podání umělců, kteří se nesmazatelně zapsali do historie festivalu,“ podotkl zakladatel festivalu Vrabec.

Program festivalu Struny podzimu pořadatelé oznámí 23. června.

Reklama

Související témata:

Doporučované